Činjenica da su se na društvenim mrežama milenijalcima pridružili čak i bejbi bumeri, ukazuje na stepen neophodnosti korišćenja ovih mreža. Potencijal online prostora su između ostalog uvideli novinari, poslodavci i preduzetnici. S obzirom na to da će nas neko pre izguglati, pa tek onda odlučiti da li da radi sa nama, sa sigurnošću možemo reći kako sfera poslovanja sve više zavisi od online prostora. Prednosti su razne, od brzog protoka informacija, do mogućnosti targetiranja tačno određenih ciljnih grupa. Šanse da će se za naš brend pročuti su danas velike ukoliko sagledamo, upoznamo i iskoristimo sve prednosti brendiranja na društvenim mrežama. Iako može zvučati komplikovano, Aleksandra Petrovski, kreatorka sadržaja, strateškinja sadržaja i copywriterka je uspela ne samo da približi metode za samobrendiranje u online prostoru, već i da razbije neke predrasude koje se tiču istog. Druga radionica: „Ona zna!“ na programu “Podeli svoje znanje”, održana je u subotu 13. aprila u startup hab-u – In Centar.

Prvi deo radionice, „Lični brend u online prostoru“, započeli smo popunjavanjem šeme sopstvenog brenda. Odgovaranjem na pitanja poput „Ko treba da zna za ono što radimo?“, „Kako će saznati za nas“ i „Zašto baš mi?“ pokrenuta je živa diskusija, i time je čitavo predavanje počelo veoma interaktivno. Budućim preduzetnicama je jedan od osnovnih zadataka da osmisle kome će tačno njihov proizvod biti namenjen, a samo jasnim odgovorom na pitanje „Ko smo mi?“ možemo doći i do odgovora „Ko je naša publika?“. Problem može nastati ukoliko u početku preširoko odredimo ciljnu grupu, ali smo razmotirili načine za prevazilaženje toga. Neminovno je da će naš brend, ukoliko ga adekvatno kreiramo i plasiramo, početi da se javlja prvo kod očekivanih, a završiće i kod neočekivanih korisnika.

Diskutovali smo i o tome kako nije dovoljno samo izgraditi sebe na društvenim mrežama, več i opravdati tu ličnost. Kada razmišljamo o tome zašto bi nam korisnici verovali, sagledavamo sa kojom namerom se uopšte upuštamo u biznis, a najizazovniji deo radionice bilo je definisati to u jednoj rečenici. Naime, kratko definisati suštinu svog rada znači prikazati u njoj deo sebe, svojih ciljeva i to kako će naš rad doprineti društvu. Nije na odmet staviti se u perspektivu korisnika i videti, šta je ono po čemu nas prepoznaju i zašto baš nama veruju. Preduzetnicima nije cilj samo prodati proizvod, već postati simbol nečega.

Još jedan dinamičan deo radionice bilo je predstavljanje sebe crtanjem svoje heroine, u cilju definisanja toga kako svojim brendom doprinosimo, ili protiv čega se njime borimo. Upoznali smo se sa Zvončicom, Sunđer Bobom i devojčicama heroinama, pomoću čega smo uvideli šta je to što postoji u nama, a čini naš brend i opredeljuje nas da se borimo. Kao što smo zaključili „živimo u izobilju, imamo potencijale, samo treba da se potrudimo i iskoristimo ih“.

„Online marketing u biznisu“ je bio drugi deo radionice, gde smo se složili kako je u današnje doba za adekvatan preduzetnički biznis neophodna i kontinuirana aktivnost na društvenim mrežama. Ona nužno ne podrazumeva dnevno „bombardovanje“ sadržajima, već treba da prati naš ritam rada- ipak ona predstavlja deo slike koju gradimo o sebi. Treba iskoristiti prednosti momentalnog povezivanja preko online platformi, zatim vežbati storiteling kroz objave. Stavljanjem objave u kontekst za nju vežemo vrednost, deo sebe, povezujemo se sa publikom, i tako omogućavamo našem brendu ne samo adekvatnu formu, već nudimo i vredan sadržaj. Sebično je zadržavati informacije samo za sebe, ali isto tako moramo i voditi računa gde je granica deljenja ličnih podataka. Naime, neophodno je da ne budemo previše otvoreni ukoliko to nismo mi. Takođe smo se složili da ne treba postavljati sadržaje impulsivno, pametnije je da nam se misli stalože i srede, pa da ih tek nakon toga podelimo s drugima.

Jedan od trikova za povećanje vidljivosti na društvenim mrežama jeste pozivanje na aktuelnosti, što nam omogućava da budemo agilniji. Neminovna je neophodnost odbacivanja zabluda poput „ja nemam šta da kažem“ ili „to je samo za poznate ličnosti“, jer u poslovima u kojima se bavimo, svaka od nas je na neki način „poznata ličnost“. Recept za uspeh jeste da sadržaj koji kreiramo i plasiramo bude autentičan, da dobro poznajemo ono čime se bavimo i da se jasno izražavamo. Treba ovladati alatima, pa između toga i društvenim mrežama, koji omogućavaju razvoj samostalnog biznisa, ali i stratešku prednost nad konkurencijom.

Zaključili smo da je online prostor skoro pa neophodan za samobrendiranje. On nudi mogućnost postavljanja sadržaja koji sami kreiramo na kreativne načine, kada želimo, kome želimo i pritom omogućava interakciju sa korisnicima. Učesnice su se zajedno složile da  ćemo, čim odbacimo predrasude i počnemo da koristimo potencijal društvenih mreža, primetiti pozitivne posledice za naš biznis.