Mali vodič kroz mentorstvo
Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena.

Program partnerski realizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banka, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropski pokret u Srbiji od 2010. godine.

Podkast We Show - We Grow!

Podkast We Show – We Grow!

Cilj programa “Podeli svoje znanje” je profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja.
Specifični ciljevi:
1. Profesionalno i lično osnaživanje žena, kroz deljenje znanja i iskustva;
2. Podiznanje svesti opštoj populaciji o neophodnosti unapređenja ženskih prava u Srbiji i značaja postizanja rodne ravnopravnosti;
3. Jačanje, unapređenje i širenje (i prema broju i geografski) postojeće mreže žene okupljene oko projekta Podeli svoje znanje.
Program je vođen idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.
Model mentorstva je razvijen u svetu i uspešno se realizuje uskoro svim društvenim sferama, od nauke, preko biznisa do politike. Uzimajući u obzir naše okruženje i društvene prilike, model je prilagođen ciljnoj grupi u Srbiji. Proces evropske integracije Srbije je proces reforme institucija i izgradnje demokratskog i prosperitetnog društva, osnažene i uspešne žene jedan su od stubova takvog društva.
Program i koncept se baziraju isključivo na volonterizmu i entuzijazmu mentorki i mentorina, a njihova spremnost i posvećenost su ključni faktor uspeha mentorskog odnosa.
Program čine tri komponente:
  • Rad sa mentorkom u mentorskom paru – kroz bilateralne susrete i neformalne razgovore, uzajamno motivisanje i mobilizacija mentorina i mentorki, otvaranje mogućnost za mlade žene da pokrenu svoje karijere ili promene oblasti rada, da se dalje razvijaju i usavršavaju.
  • Zajednički grupni događaji – okrugli stolovi i radionice i različiti događaji koji okupljaju mentorine i mentorke, kao i alumnistkinje, ali i druge zainteresovane. Radionice su namenjene osnaživanju i jačanju različitih veština koje im nedostaju. Okrugli stolovi su namenjeni razgovoru sa različitim ženama iz različitih profesija, kao i na njihove lične priče i izazove sa kojima se kao žene susreću u svom radu;
  • Promocija i Mentorska šetnja – završni događaj Programa, na kojem mentorke i mentorine dobijaju sertifikate i u okviru razgovora na različite teme podižu svest o značaju mentorstva, kao i umrežavanja i deljenja znanja. Mentorska šetnja je deo globalne incijative Vital Voices Global Leadership Network u okviru koje se svake godine u nekoliko država širom sveta organizuje niz mentorskih šetnji širom sveta, u istom danu. Promocija na programu podrazumeva deljenje sadržaja o uspesima naših mentorina i mentorki i promovisanju primera dobre prakse jačanja ženske mreže. Promocija se sprovodi aktivno na društvenim mrežama.
Program omogućava:
  • Unapređenje ličnih znanja i veština;
  • Ekonomsko i profesionalno osnaživanje pozicije žena u Srbiji;
  • Razvoj i unapređenje ženskog liderstva, kao i percepcije istog;
  • Kreiranje mreže novih liderki;
  • Intergeneracijsku i intrageneracijsku saradnju;
  • Prenošenje znanja i iskustava u okruženje
  • Promociju uspeha i dostignuća žena.
Konkurs je otvoren za mentorine od 15. oktobra do 30. novembra svake godine. Konkurs je trenutno OTVOREN. 
Sve zainteresovane kandidatkinje treba da popune Formular za prijavu – Program Podeli svoje znanje – 2020 za mentorine.
Mentorke se biraju na osnovu profila odabranih devojaka (profesionalnih afiniteta i ličnih interesovanja). Konkurs za mentorke je otvoren tokom cele godine.
Mentorke se mogu prijaviti popunjavanjem onlajn formulara i na taj način postaju deo baze mentorki. Ukoliko nađemo devojku sličnog profila, kontaktiramo potencijalne mentorke.
Za sve dodatne informacije možete pisati na office@emins.org.

AKTIVNOSTI:

VESTI: RODNA RAVNOPRAVNOST U SRBIJI, EU I SVETU

 TEKSTOVI:

 Arhiva 2010-2019: