Project Description

Osnivanje i pouke Regionalnog konventa o evropskoj integraciji navele su na zaključak da se zemlje u regionu, koje se nalaze u procesu pristupanja Evropskoj uniji, suočavaju sa istim problemom nedostatka adekvatnih kadrova, kako u državi, tako i u civilnom sektoru, koji bi proces pristupanja učinili što je moguće uspešnijim. Time se značajno ugrožava i apsorpcija pretpristupnih fondova koji su od kritičnog značaja za privredni razvoj zemalja Zapadnog Balkana.
Kako bi doprinele razvoju kvalitetnog kadra, partnerske organizacije okupljene u Regionalnom konventu, Evropski pokret u Srbiji, Evropski pokret u Crnoj Gori, Evropski pokret u Albaniji i Slovačka asocijacija za spoljnu politiku, uz finansijsku podršku Višegradskog fonda, pokreću projekat pod nazivom: Podrška procesu pristupanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (eng. Strenghtening EU Approximation Processes in Western Balkans).
Opšti cilj projekta je pružanje doprinosa procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji kroz jačanje kapaciteta državnih službenika i civilnog društva u oblasti evropske integracije. Paralelno sa održavanjem seminara i javnih događaja, projektni tim uz pomoć eksperata iz regiona i Slovačke sprovodiće istraživanje o kapacitetima državne uprave i civilnog sektora u procesu evropskih integracija. Iskustva Slovačke u ovim poslovima daće dodatnu vrednost projektu.
Specifični ciljevi projekta su: jačanje kapaciteta državnog i civilnog sektora za obavljanje poslova od važnosti za proces pristupanja i podizanja nivoa apsorpcije IPA fondova.

AKTIVNOSTI:
  • Seminari posvećeni jačanju kapaciteta države i civilnog sektora u procesu pristupanja Evropskoj uniji i korišćenje pretpristupnih fondova EU
  • Istraživanje i analiza (januar-septembar 2016.) o kapacitetima države i civilnog društva u procesu evropskih integracija u regionu
  • Objavljivanje regionalne studije o kapacitetima države i civilnog društva u procesu evropskih integracija
  • Konferencije za novinare
TRAJANJE: 12 meseci (novembar 2015. – novembar 2016.)
Projekat podržao: Višegradski fond

Organizatori:

Donator:


  PDF DOKUMENTA

Čitaj ili skini (download)