Krajem septembra organizovana je studijska poseta Somborskim šnajderkama, socijalnom preduzeću koje pomaže ekonomsku integraciju zena i dece žrtava porodičnog nasilja.

Somborske šnajderke su nastale za vreme vanrednog stanja početkom 2020. godine. Tada su šile deficitarne zaštitne maske i delile ih ugroženim gradjanima. Žrtvama nasilja pomažu kroz direktno radno angažovanje na izradi različitih tekstilnih proizvoda. U kratkom vremenskom periodu su prešle poslovni put izrade maski i dizajna i izrade svečanih haljina. Socijalno preduzeće Somborske šnajderke zapošljava 5 žena žrtava porodičnog nasilja na izradi posteljina i pamučnih zaštitnih maski.

Ovoga puta naš izbor su bile Somborske šnajderke jer smo želele da mentorinama predstavimo primer uspešnog uključivanja žena žrtava nasilja u proizvodni proces i veliki napredak koji su ostvarile za kratko u vreme u doba izazovnih okolnosti pandemije i porasta broja žrtava porodićnog nasilja.

Studijska poseta je organizovana u okviru programa “Podeli svoje znanje” koji dvanaestu godinu za redom sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Evropski pokret u Srbiji.