Ovog četvrtka zasedaće Evropski savet, na kojem će se raspravljati o budućnosti odnosa EU-a i UK pre kraja prlaznog perioda u januaru 2021. Boris Džonskon je samit već opisao kao poslednju moguću priliku za zaključivanje sporazuma. U međuvremenu, nekoliko nesuglasica – naime prava ribolova i državna pomoć preduzećima – i dalje su pred pregovaračima. Ispadi zbog predloga zakona o unutrašnjem tržištu Ujedinjenog Kraljevstva, koji su kršili uslove Sporazuma o povlačenju i kulminirali otvaranjem prekršajnih postupaka od strane Evropske komisije, posejali su nepoverenje u trenutku kada je saradnja i više nego poželjna.

Sobzirom na to da je Sporazum o povlačenju sada ozbiljno ugrožen, sledećih nekoliko dana i nedelja biće ključni za očuvanje partnerstva u trgovini, odbrani, kretanju i pravima građana. Ranije u oktobru, Ursula von der Lajen i Boris Džonson složili su se oko važnosti rešavanja razlika i intenziviranju, a ne napuštanju diskusija.
U ovoj fazi, obe strane moraju da se udruže i priznaju da ih, uprkos okolnostima, mnogo više ujedinjuje nego razdvaja. Stoga se mora ozbiljno nastaviti rad na vraćanju uzajamnog poverenja tekućim pregovorima.

Predlozi za čitanje

Evropska komisija ∂ Buduće partnerstvo EU-UK
Sporazum o povlačenju između EU i UK

Evropski parlamentRezolucija o povlačenju Velike Britanije iz EU

Važni datumi

15-16. oktobar Evropski savet

 

31.decembar 2020. Kraj prelaznog perioda


Copyright © The European Movement International, all rights reserved. Visuals and content provided by the European Movement International

The European Movement International | Place du Luxembourg 2, 1050 Brussels, Belgium