Albanski institut za međunarodne studije, Evropski pokret u Srbiji i Institut za evropske politike organizovali su prvu panel diskusiju u okviru novog projekta “Evropske integracije Zapadnog Balkana: Realna perspektiva umesto pokretne mete”, u Skoplju 17. juna 2019. godine. Na diskusiji je bilo reči o uticaju izbora za Evropski parlament i Bregzita na proces evropskih integracija Zapadnog Balkana, sa posebnim osvrtom na Albaniju, Srbiju i Severnu Makedoniju.

Učesnici su se složili da Bregzit oduzima previše energije Evropskoj uniji, što negativno utiče na proces evropskih integracija, odlažući otvaranje pregovora o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Uz to, naglašeno je da države Zapadnog Balkana treba da blisko sarađuju u procesu evropskih integracija, ali da je isto tako potrebna i pozitivna konkurencija, koja će pomoći svim državama da postignu bolje rezultate u sprovođenju reformi. Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji, je naglasio da nije pitanje da li je moguće integrisati region Zapadnog Balkana u EU, već da li Unija ima političku volju da to učini.

Diskusijom je moderirala Ardita Abazi Imeri iz Instituta za evropske politike, a panelisti su, pored Vladimira Međaka, bili  Alba Čela iz Albanskog instituta za međunarodne studije, Malinka Ristevska Jordanova iz Instituta za evropske politike, Dragan Tilev iz Sekretarijata za evropske poslove i Gorica Atanasova Gjorevska iz Ministarstva spoljnih poslova.

Cilj projekta Evropske integracije Zapadnog Balkana: Realna perspektiva umesto pokretne mete je da doprinese regionalnoj saradnji i ojača regionalnu koheziju u regionu Zapadnog Balkana. Organizator projekta je Albanian Institute for International Studies (AIIS) iz Tirane, a projektni partneri su Evropski pokret u Srbiji iz Beograda i European Policy Institute iz Skoplja. Projekat finansijski podržava Fond za Zapadni Balkan.