Beograd, 22. jun 2022. godine

 

POZIV EVROPSKOG POKRETA U SRBIJI

za uključivanje parlamentaraca iz država kandidata za članstvo u EU u redovne sesije Evropskog parlamenta

Nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije, pored smanjenja broja članova Evropskog parlamenta zbog odlaska britanskih parlamentaraca, EU je odlukom iz 2018. godine zvanično rezervisala 46 parlamentarnih mesta za “moguće buduće proširenje”, odnosno za parlamentarce iz država Zapadnog Balkana koje su kandidati i pregovaraju članstvo u Uniji.

Povodom debate o daljem podsticanju procesa proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, Evropski pokret u Srbiji predlaže da Evropski parlament simbolično aktivira odluku o rezervisanim mestima u EP, tako što će pozivati odgovarajući broj predstavnika parlamenata iz zemalja Zapadnog Balkana, koje su zvanični kandidati za članstvo u EU na svoje redovne sesije (kao posmatrače).

Ovim gestom, Evropski parlament će pružiti konkretnu političku podršku procesu proširenja Evropske unije (kako on to već redovno zastupa u svojim rezolucijama) i istovremeno uputiti signal podrške demokratiji i daljim procesima reformi i evropeizacije država Zapadnog Balkana.