Evropski pokret u Srbiji predstavio je juče na konferenciji za medije u beogradskom “Dorćol Platzu” rezultate projekta “Monitor proširenja”.

Vladimir Međak, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i urednik analize, istakao je da su se koristila četiri parametra u analizi politike proširenja Evropske unije i dosadašnjeg napretka Republike Srbije u pristupnim pregovorima. Parametri su obuhvatali narativ predstavnika različitih organa EU i zvaničnika Srbije o pitanju proširenja; aktivnosti donosilaca odluka u procesu EU integracija; proceduralnu dinamiku procesa proširenja i pregovora Srbije i EU; stavovi javnog mnjenja o proširenju i članstvu u EU.

Između ostalog, zaključci analize su da je ocena Srbije u pogledu napretka ostvarivanja spremnosti za članstvo ista kao i 2015. godine: 2,2 na skali od 1 do 5, dok je prosečno vreme za izradu pregovaračke pozicije Srbije čak 23,4 meseci. Od septembra 2019. do januara 2020. godine, na pet televizija sa nacionalnom frekvencijom, uključujući i televiziju N1, o Evropskoj uniji izveštavano je svega 1 sat i 53 minuta. Ovo su samo neki od podataka sveobuhvatne analize koju možete pronaći na ovom linku.

Projekat “Monitor proširenja“ finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo. Opšti cilj projekta je da doprinese ubrzanju procesa pristupanja Republike Srbije Evropskoj uniji. Specifični ciljevi projekta obuhvataju doprinos usklađivanju zakonodavstva Republike Srbije sa EU u procesu pristupanja, povećanje kapaciteta civilnog društva u Srbiji, unapređenje kvaliteta informacija o procesu proširenja EU kao i unapređenje transparentnosti aktivnosti državnih organa u procesu pristupanja.