U okviru projekta „Regionalna ekološka povelja mladih“ u nedelju, 21. marta, održana je onlajn sesija sa učesnicima i ekspertima na projektu, putem ZOOM platforme. Šesnaest studenata i studentkinja iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova* i Srbije imalo je priliku da predstavi aktivnosti koje su sproveli nakon trening seminara na Tari, tokom koga su dobili neophodne informacije za vršenje uticaja na kreiranje i donošenje odluka, kao i zagovaranje promena u oblasti ekologije u svojoj zajednici.

Učesnici iz Bosne su sproveli radionicu za studente na temu zagađenja vazduha i pravedne energetske tranzicije ka obnovljivim izvorima energije, osnaživši ih time da se aktivnije uključe u zagovaranje promena u svojoj zajednici, dok je na istu temu učesnica Maja Ibričić imala gostovanje u radio emisiji.

 

Tim učesnika i učesnica iz Crne Gore kreirao je edukativni video, u cilju podizanja svesti građana i građanki o posledicama zagađenja vazduha kao globalnog problema, zatim o obnovljivim izvorima i potencijalnim rešenjima kojima se mora stremiti. Posebnu pažnju studenti iz Crne Gore posvetili su tradiciji paljenja guma za 1. maj i posledicama ovakvog ponašanja na zagađenje vazduha, vode i zemljišta. U narednom periodu crnogorski studenti će sprovesti istraživanje o informisanosti građana/ki o značaju i štetnosti ovog problema, nakon čega će uslediti i peticija za zabranu ove štetne aktivnosti.

Učesnice sa Kosova* kreirale su edukativni poster sa statistikama o obnovljivim izvorima energije, koji ukazuje na njihove prednosti i poziva na tranziciju ka proizvodnji energije iz ovih izvora. Poster je upotrebljen u onlajn kampanji za podizanje svesti građana i građanki u njihovim lokalnim sredinama.

 

 

 

 

 

Tim iz Srbije sproveo je uličnu akciju pod nazivom „Sačuvajmo park na Slaviji“ i  imao priliku da sa prolaznicima razgovara o značaju očuvanja zelenih prostora za smanjenje aerozagađenja. Oni su ujedno i prikupili potpisane primedbe koje su prosledili Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda, u cilju sprečavanja da se park pretvori u još jedan poslovno stambeni prostor.

 

Jedna od učesnica, Amra Sabotić, organizovala je radionicu za studente u Novom Pazaru, na temu zagađenja vazduha.

 

 

 

 

Na ovaj način, učesnici i učesnice projekta imali su priliku da, putem raznovrsnih kanala i akcija, šire informacije i podižu svest, osnaže i motivišu ljude, a pogotovo mlade, da aktivnije učestvuju u svojoj lokalnoj zajednici u kontekstu pravedne tranzicije ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Raznovrsnost aktivnosti koje su odabrali samo potvrđuje da nam je neophodan sveobuhvatni pristup u rešavanju ekoloških problema. Eksperti sa kojima učesnici sarađuju na projektu „Regionalna ekološka povelja mladih“ podelili su svoje utiske o sprovedenim akcijama, savete i smernice za dalji rad. Zaključak učesnika i učesnica, po okončanju ovih aktivnosti, bio je da su ljudi razumeli važnost problema sa kojima se susrećemo i iskazali interesovanje da se ubuduće aktiviraju i daju svoj doprinos u borbi protiv zagađenja vazduha.

Evropski pokret u Srbiji sprovodi projekat „Regionalna ekološka povelja mladih“ sa partnerima iz Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle, organizacije Demokratija za razvoj iz Prištine i ALFA Centra iz Nikšića,  uz finansijsku podršku Fonda za Zapadni Balkan. Specifični ciljevi projekta su da osnaže studente da preduzmu aktivniju ulogu u svojim lokalnim zajednicama u kontekstu pravedne tranzicije ka proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, da se podigne svest mladih na Zapadnom Balkanu o važnosti i potrebi prelaska na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i da se zalaže za ambiciozniju agendu smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte uz prelazak na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora među donosiocima odluka na Zapadnom Balkanu.

*Ovaj naziv je bez prejudiciranja statusa i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova.