Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji sinoć je na svom redovnom sastanku imao zadovoljstvo da ugosti prof. dr Branka Milanovića, srpsko-američkog ekonomistu i gostujućeg profesora u Centru za postdiplomske studije Univerziteta grada Njujorka (CUNY), kao i profesora u Londonskoj školi ekonomije. Profesor Milanović se u svojoj fascinantnoj biografiji prevashodno bavi nejednakošću dohotka, kako u pojedinačnim zemljama, tako i na globalnom nivou, uključujući i preindustrijska društva.

Na sinoćnjem predavanju, članovi i gosti Foruma imali su priliku da čuju više o pitanju raspodele dohotka u svetu. Glavni zaključci jesu da je u poslednjih 30 godina došlo do najvećih promena u relativnim pozicijama pojedinaca. Apsolutne razlike u prihodima su se povećale, a jaz u prihodima između “jezgra” i siromašne “periferije” (ako se izuzme Kina) je ostao veliki.  Profesor Milanović je istakao i da je svetska raspodela dohotka 2018. godine ličila na svetsku raspodelu dohotka u zemljama, te da je primećena i konvergencija između istoka i zapada, odnosno najveće promene u prihodima između Zapada i Kine još od industrijske revolucije.

Dodatno, dogodila se i jedna važna istorijska promena, a to je da se sadašnje doba može pohvaliti pojavom “srednje” klase (ljudi sa godišnjim prihodima po glavi stanovnika između 3.000 USD PPP i 5.000 USD PPP). Evolucija globalne nejednakosti u budućnosti će mnogo više zavisiti od toga šta se dešava sa stopama rasta i nejednakosti u Indiji i velikim afričkim zemljama nego od Kine, kao i od negativnog uticaja klimatskih promena.

Fotografije sa događaja možete pogledati ovde, a više o samoj temi o kojoj je govorio gost, možete pročitati ovde.