Doprinos godine Evropi 2005

Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom dodeljuje priznanje “Doprinos godine Evropi“ osobi koja je svojim radom najviše doprinela procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Dosadašnji dobitnici ovog priznanja su gospodin Goran Svilanović, tadašnji ministar inostranih poslova, za 2002. godinu, gospodin Duško Lopandić, pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom za 2003. godinu i za 2004. godinu gospođica Jasmina Seferović, urednik i voditelj emisije “Istina, odgovornost, pomirenje“.

Oni su ujedno i članovi žirija pored Jelice Minić, potpredsednice EpuS-a, Jele Baćović, šefa kacelarije za pridruživanje SiCG Evropskoj uniji i Tanje Miščević, sekretara Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Republike Srbije. Sedmi član žirija su posetioci sajta www.emins.org koji su mogli da glasaju za nekog od 5 predloženih kandidata. Lista kandidata je formirana u okviru Internet kampanje sprovedene od 1. marta do 1. maja 2005. godine. Članovi Evropskog pokreta, mediji, institucije koje se bave evropskim integracijama i nevladine organizacije bili su pozvani da predlože kandidate. Rezultat ove kampanje je lista od sledećih pet kandidata za Doprinos godine Evropi 2005:

  1. Aleksandra Mijalković, novinarka lista Politika za dugogodišnje profesionalno praćenje tema u vezi sa problematikom evropskih integracija.
  2. Ksenija Milivojević, predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije u čijem je mandatu Narodna skupština usvojila Rezoluciju o pridruživanju Evropskoj uniji.
  3. Gordana Lazarević, pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom Republike Srbije, zadužena za inostranu pomoć. Jedan od najistaknutijih finansijskih stručnjaka u zemlji sa velikim međunarodnim ugledom. Zahvaljujući njoj, upravljanje inostranom pomoći je jedna od najuspešnijih aktivnosti naše administracije.
  4. Dejan Gajić, diskorašnji član Instituta G17, je jedan od najvećih stručnjaka mladje generacije za trgovinske odnose sa Evropskom unijom i njenu politiku proširenja. Ističemo njegov doprinos pregovaračkoj platformi Srbije u uspešno završenim pregovorima o Ugovoru o tekstilu sa Evropskom unijom.
  5. Zoran Cvijanović, glumac, za ostvarenu ulogu u serijalu “Mile protiv tranzicije“.

Gospođa Gordana Lazarević, pomoćnik ministra za ekonomske odnose sa inostranstvom dobitnik je priznanja Doprinos godine Evropi za 2005. godinu.

Priznanje je uručila Jelica Minić, potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji i predsedavajući žirija Doprinos godine Evropi.

Priznanje je uručeno na otvaranju izložbe fotografija evropskih gradova “Ulične vibracije“ u Svečanoj Sali Studentskog kulturnog centra u sredu, 11.maja 2005 godine. organizovanoj u okviru proslave 9. maja, Dana Evrope.