Doprinos godine Evropi 2015

Evropski pokret u Srbiji dodelio je danas priznanje Doprinos godine Evropi za 2015. godinu, Saši Jankoviću, zaštitniku građana Republike Srbije. Plaketu je na svečanosti uručio predsednik EPuS-a, Vlastimir Matejić, predsednik žirija.

 

Nagrada Doprinos godine Evropi dodeljena je Saši Jankoviću po drugi put zbog rezultata koje je institucija Zaštitnikagrađana postigla u protekloj godini. Pored poboljšanja uslova za ostvarivanje prava građana u značajnoj meri, delovanje Zaštitnika građana doprinosi uvođenju evropskih standarda u ostvarivanju prava građana. “Time na direktan način institucija Zaštitinka građana radi na efikasnoj pripremi naše zemlje za otvaranje pregovora o članstvu Srbije u EU i to u najzahtevnijim pregovaračkim poglavljima”, rekao je Matejić u obrazloženju.

 

“Navedeni rezultati posebno u prethodnoj godini su ostvareni u atmosferi negativne kampanje i pritisaka na ličnost gospodina Saše Jankovića. Zapanjujući pokušaji diskvalifikacije značaja i nezavisnosti institucije Zaštitnika građana i ličnosti Saše Jankovića promašena su, ali opasna tema, služe skretanju pažnje javnosti sa zabrinjavajuće činjenice da se izvršna vlast u više navrata oglušila na zahteve Zaštitnika, kao i da je ova institucija neophodna državi Srbiji, korisna koliko građanima Srbije, toliko i državnoj upravi.”

 

Dodeljivanjem priznanja za doprinos godine Evropi Saši Jankoviću, Evropski pokret u Srbiji želeo je da mu se zahvali na nepokolebljivom i požrtvovanom zalaganje za demokratizaciju, uvođenje evropskih standarda i neprikosnovenu vladavinu prava u Srbiji. U atmosferi negativne kampanje, kada se njegova ličnost dovodila u pitanje, a rad institucije na čijem je čelu ometao, g. Janković je beskompromisno uspevao da odoli svim pokušajima diskvalifikacija i obezbedi kontinuirano vršenje Ustavom i zakonom definisanih nadležnosti Zaštitnika građana, zaključeno je u obrazloženju.

 

Sam laureat u govoru nakon uručenja plakete, ocenio je da najveću opasnost za demokratiju predstavlja upravo mogućnost zloupotrebe njenih mehanizama od strane onih koji treba da ih štite. “Uveren sam da najveću opasnost za istinsku demokratiju danas ne predstavljaju terorizam i ekonomska kriza, već zaposedanje, obesmišljavanje, zloupotreba, kameleonsko prisvajanje od onih koji te vrednosti i mehanizme treba da zaštite”, rekao je on.
Priznanje Doprinos godine Evropi ustanovili su Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret 2002. godine. Nagrada se dodeljuje za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji. Do sada je bilo 17 dobitnika.
Evropski pokret u Srbiji na ovaj način ostvaruje svoju misiju uticanja na javnost u Srbiji da se angažuje i posveti stvaranju demokratskog društva, kao i promocije evropskih vrednosti i podržavanja reformskih procesa koji vode ka punopravnom članstvu Srbije u Evropskoj uniji.

 

Više o nagradi pročitajte ovde.