Doprinos godine Evropi 2017

Danas je u Beogradu uručeno priznanje Doprinos godine Evropi za 2017. godinu Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Priznanje su 2002. godine, ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, a dodeljuje se za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Plaketu je na svečanosti u hotelu Park u ime organizatora uručio Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i dobitnik ovog priznanja za 2012. godinu.

Doprinos Godine Evropi 2017 CINS

Doprinos Godine Evropi 2017 CINS

On je u obrazloženju rekao da „sve što su ostvarili novinari CINS-a, ostvarili su u uslovima aktivnog medijskog blaćenja njihovog rada, političkih pritisaka, pokušaja zastrašivanja, neprekidnih hakerskih napada i borbe za finansijski opstanak. Time su pokazali da čine i daju sve što novinari uopšte mogu da daju da pomognu svojoj zemlji da se reformiše u društvo kojem su ljudska i građanska prava na prvom mestu, iz kog se ne beži i kojem je mesto u Evropskoj uniji.“

Šabić je podvukao da CINS kao istaknuta članica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i koalicije „prEUgovor“ koji prate napredak Srbije prema EU, daje značajan doprinos afirmaciji evropske ideje u Srbiji i uspostavljanju standarda koji nas približavaju članstvu u EU.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i predsednik žirija za dodelu priznanja, prof. Mihailo Crnobrnja, dodao je da je priznanje još jedan način da se skrene pažnja na zaslužne pojedince i organizacije, i podstakne angažovanje na izgradnji modernog i demokratskog društva.

„To će nas učiniti kvalitetnom članicom Evropske unije, objasnio je Crnobrnja i dodao “zato smo se ove godine odlučili da pružimo podršku tamo gde mislimo da je u ovom trenutku najpotrebnija, a to je upravo u novinarskoj profesiji“.

Branko Čečen, direktor CINS-a, zahvalio se na priznanju i naglasio da je ono pre svega zasluga tima novinara koji u otežanim uslovima daju svoj maksimum. “Novinarstvo je izvređano, poniženo i sprečeno da obavlja svoju funkciju. Dok smo u Evropi prepoznati kao ljudi koji se kvaliteno bave novinarstvom, u Srbiji nismo samo etiketriani kao strani plaćenici ili izdajnici, već je onemogućeno da naš rad dođe je do građana Srbije.”

On je dodao da iako su u poslednje vreme dobili nekoliko nagrada, uključujući i prestižnu Evropsku nagradu za istraživačko novinarstvo, priznanje Evropskog pokreta u Srbiji je posebno jer prevazilazi granice uske profesije. “To je prvo priznanje koje smo dobili koje nije direktno vezano za našu struku, već za doprinos evropskim vrednostima koje ne samo da su nam bliske, već su usađene u nas.”

Evropski pokret u Srbiji, koji ove godine proslavlja 25. godina postojanja, ovom svečanošću zaokružio je mesec obeležavanja Dana Evrope koje je ove godine bilo pod motom Novi polet za Evropu.

O prethodnim dobitnicima, pročitajte ovde.