Humanitarne akcije

Evropski pokret u Srbiji je povodom izuzetno teške situacije u Srbiji i područjima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, uzrokovane nezapamćenim poplavama, uputio poziv sestrinskim organizacijama, Evropskim pokretima u Evropi, da se angažuju u širenju informacija i prikupljanju pomoći.

Apel je upućen Međunarodnom evropskom pokretu u Briselu, Evropskom pokretu Nemačke, Francuske, Belgije, Finske,Norveške i drugih zemalja, sa ciljem da obaveste evropsku javnost, institucije i svoje članove, o veličini ove tragedije i posledicama koje ima na naš region, i da pruže podršku naporima u obnovi i ublažavanju posledica kako u našoj zemlji, tako i u susednim zemljama.

Na ovoj stranici biće objavljivana obaveštenja o prikupljenim sredstvima i drugim oblicima pomoći, kao i o aktivnostima usmerenim na njihovu distribuciju ugroženima.

Zaposleni u Evropskom pokretu u Srbiji pokrenuli su inicijativu za sakupljanje novogodišnjih i božićnih paketića za decu sa Kosova i Metohije. U akciju su se uključili i članovi Izvršnog odbora EPuS, Udruženje poslovnih žena, Invest import, prodavnica igračaka Lavirint, Nenex trade.

Delegacija EPuS posetila je 30.12.2004. godine izbeglički kamp “Šljivovica” u Čajetini i predala pripremljene paketiće. Tom prilikom je starešini izbegličkog kampa uručen i kompjuter, dar Udruženja poslovnih žena.

Organizovana je i poseta povratničkom selu Osojane na KiM. Predstavnici EPuS-a proveli su Božić sa stanovnicima ovog sela i predali božićne paketiće mališanima.

Kako bi pomogao fondacijama i udruženim članovima koji su zainteresovani da reaguju na katastrofalnu situaciju u jugo-istočnoj Aziji koju su prouzrokovali zemljotres i niz cunamija prošle nedelje, 27. decembra 2004., Evropski centar za fondacije sastavio je listu resursa i organizacija za pomoć. Pomoć u slučaju katastrofe: Praktičan vodič za Fondacije i udružene donatore je publikacija CEF i Saveta za fondacije, koja nudi uputstva o najpogodnijim načinima da se pomogne onima koji su ugroženi, i koja navodi njihove dugoročne potrebe i slabosti.

Pomoć u slučaju katastrofe: praktični vodič za fondacije i udružene donatore zajedničko je delo Evropskog centra za fondacije i Saveta za fondacije. Ovaj dokument navodi osam principa (koji su dole navedeni) i praktične savete koje donatori treba da razmotre kada reaguju na krizne situacije. Takođe uključuje dobre i loše primere, činjenice i cifre i listu korisnih veb sajtova. Download the Guide (pdf 334kb)

ReliefWeb, projekat je kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju i humanitarnu pomoć (OCHA), u kome se nalaze ažurirane informacije o potrebama i situaciji u ovoj regiji.

WINGS (Svetska inicijativa za donatorsku podršku) je globalna mreža čiji su članovi više od 100 udruženja i organizacija za podršku koje nastupaju kao donatori. Članovi WINGS-a u azijsko-pacifičkoj regiji (Asia/Pacific region) mogu vam pomoći da identifikujete lokalne partnere u oblastima pogođenim katastrofom.

Kancelarija Evropske komisije za humanitarnu pomoć (European Commission Humanitarian Office) nudi informacije o reagovanjima Evropske komisije na krizu, kao i listu partnera i agencija za implementaciju.

Internacionalna federacija udruženja Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies) uputili su apel za pomoć onima koji su ugroženi zbog zemljotresa i cunamija u Aziji.

Principi ponašanja u slučaju katastrofe:

 • Prvo, nemojte nikome naškoditi
 • Stanite, gledajte i slušajte pre nego što počnete da delujete
 • Nemojte delovati izolovano
 • Razmišljajte dugoročno i izvan granica krize
 • Uvek imajte na umu i ekspertizu lokalnih organizacija
 • Saznajte kako funkcionišu vaši poverenici
 • Budite odgovorni prema onima kojima pokušavate da pomognete
 • Objavite svoj rad svima i neka služi kao primer za učenje

Saveti o ponašanju u slučaju katastrofe:

 • Napravite interni plan kako biste odgovorili na zahteve koje katastrofa nameće
 • Obavestite se o situaciji pre nego što reagujete
 • Razmislite o tome kada ćete ponuditi pomoć
 • Odlučite da li ćete ponuditi pomoć u novcu, robi ili uslugama
 • Sagledajte sliku menadžmenta u slučaju katastrofe
 • Odaberite poverenika
 • Koordinišite svoju pomoć sa drugima
 • Nadgledajte i procenjujte davanje grantova
 • Pokušajte da dublje razumete katastrofe

Od posledica cunamija u Šri Lanki je poginulo više od 50.000 ljudi, a preko milion ih je ostalo bez krova nad glavom.

POMOZIMO NARODU ŠRI LANKE!!

Komercialna banka, Beograd
Dinarski račun: 908-20501-70-50311-1945-4-03067
Devizni račun: 543102-1945-3-02162

Generalni konzulat Šri Lanke u Srbiji i Crnoj Gori, tel. 011/3690-245