EVROPSKI POKRET U SRBIJI U AKCIJI PRIKUPLJANJA I DISTRIBUCIJE POMOĆI ZA POGOĐENE POPLAVAMA

Odmah nakon razornih poplava u maju, Evropski pokret u Srbiji se aktivno uključio u prikupljanje i distribuciju pomoći za ugrožene građane u pogođenim područjima.

U prethodna dva meseca, zahvaljujući članovima, saradnicima i prijateljima Pokreta, koji su se odazvali apelu EPuS i uplatili članarine za ovu godinu i donacije, prikupljeno je ukupno 240.237,14 dinara. Takođe, sam EPuS je za pomoć ugroženima opredelio 10 odsto mesečne zarade svih zaposlenih u Pokretu, kao i 50.000 dinara od sredstava stečenih registrovanom komercijalnom delatnošću u ovoj godini. Lokalne organizacije, članice Mreže Evropskog pokreta u Srbiji, aktivno su učestvovale u prikupljanju pomoći i širenju informacija o najhitnijim potrebama na terenu.

Pomoć je raspoređivana prema potrebama građana u datom momentu. Crvenom krstu Svilajnac već 27. maja isporučena je pomoć u bebi opremi, hrani, dezinfekcionim i higijenskim sredstvima u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Inđija i novinarima „Danasa“, dok je sredinom jula, šest porodica u Obrenovcu dobilo po dva kreveta sa dušecima, a opštini Paraćin je donirano 15 kreveta. Dvadeset najugroženijih u Smederevskoj Palanci dobilo je po paket pomoći koji se sastojao od ćebeta, jorgana, jastuka i posteljine, a za još 100 ljudi kompanija „Senko komerc“ donirala je obuću. 

U oktobru još dve porodice iz Obrenovca dobile su krevete sa dušecima u akciji organizovanoj zajedno sa kompanijom Atiup, a akcija je nastavljena i tokom novembra kada je posećena opština Krupanj.

Tokom posete ispostavama Osnovne škole “Borivoje Ž. Milojević” u selima Dvorska i Krasava, uručeno je deset paketa školskog pribora za njihove najugroženije osnovce.

Evropski pokret u Srbiji nastavlja sa prikupljanjem sredstava i pomoći, koje će i dalje uručivati shodno potrebama ugroženih u područjima stradalim u poplavama. Na ovoj stranici biće objavljivana obaveštenja o prikupljenim sredstvima i drugim oblicima pomoći, kao i o aktivnostima usmerenim na njihovu distribuciju ugroženima. Takođe, pratite profile EPuS-a na društvenim mrežama Facebook Twitter.

Zahvaljujemo svim članovima, saradnicima i prijateljima koji su se odazvali apelu i uplatili članarine za ovu godinu i donacije i pozivamo ostale da nam se pridruže kako bismo nastavili humanitarnu akciju, jer je pomoć u mnogim područjima i dalje potrebna.

 

Stanje računa na dan 11. novembar 2014. godine (klik za pun prikaz):

 

Povodom izuzetno teške situacije u Srbiji i područjima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, uzrokovane nezapamćenim poplavama, EPuS je uputio poziv i sestrinskim organizacijama, Evropskim pokretima u Evropi, da se angažuju u širenju informacija i prikupljanju pomoći. Apel je upućen Međunarodnom evropskom pokretu u Briselu, Evropskom pokretu Nemačke, Francuske, Belgije, Finske, Norveške i drugih zemalja, sa ciljem da obaveste evropsku javnost, institucije i svoje članove, o veličini ove tragedije i posledicama koje ima na naš region, i da pruže podršku naporima u obnovi i ublažavanju posledica kako u našoj zemlji, tako i u susednim zemljama.

 

  PDF DOKUMENTA

  Čitaj ili skini (download)

AKTIVNOSTI:

  • EPuS u poseti krupanjskom kraju: uručeno 10 paketića školskog pribora osnovcima u Dvorskoj i Krasavi, 21. novembar 2014.
  • Evropski pokret u Srbiji uručio krevete sa dušecima porodicama u Obrenovcu, 3. oktobar 2014.
  • EPuS u akciji prikupljanja i distribucije pomoći za pogođene poplavama
  • Evropski pokret u Srbiji odneo pomoć u vidu kreveta Paraćinu i pakete jorgana, ćebadi i posteljine Smederevskoj Palanci, 14. jul 2014.
  • Evropski pokret u Srbiji uručio pomoć u vidu 10 kreveta za 6 porodica u Obrenovcu, 11. jul 2014.
  • Evropski pokret u Srbiji, novinari Danasa i Opština Inđija isporučili pomoć Crvenom Krstu Svilajnac, 27. maj 2014.
  • Evropski pokret u Srbiji je za pomoć ugroženima, opredelio 50.000 RSD od sredstava stečenih registrovanom komercijalnom delatnosti u ovoj godini.
  • EPuS upution poziv za pomoć evropskim pokretima u Evropi