BIRAM Evropu – Vidim BUDUĆNOST


Evropski pokret u Srbiji (EPuS) pokreće kampanju Izađi i glasaj:  BIRAM Evropu – Vidim BUDUĆNOST!, koja treba da budepodsticaj građanima Srbije da izađu u što većem broju na predstojeće parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore 11. maja 2008. godine.

Izbori će se održati u atmosferi naglašenog evroskepticizma. U ovakvim okolnostima EPuS želi da motiviše pro-evropski orijentisae sugrađane ali i evroskeptike da daju svoj doprinos stabilnosti demokratskih institucija i ostvarivanju Evropske agende. Pokušaćemo da podsetimo sugrađane šta znači evropski put i zašto je integracija Srbije u evropsku porodicu naroda izbor koji vodi sigurnijoj i izvesnijoj budućnosti, istovremeno motivišući sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima.

Kampanja BIRAM Evropu – Vidim BUDUĆNOST!  je pozitivna i edukativna, a njen osnovni cilj je informisanje građana o prednostima priključivanja evropskoj porodici, ali i pokretanje na akciju svih proevropski orijentisanih građana, kako bi se podigao nivo evropske svesti i učvrstile demokratske institucije naše države. Time bi se doprinelo istrajavanju Srbije na evropskom putu, kao jedinoj orijentaciji koja obezbeđuje demokratski i ekonomski napredak naše zemlje.

Partnerske organizacije:

Lokalna veća Evropskog pokreta u Srbiji u Zrenjaninu, Čačaku, Somboru, Pirotu, Kruševcu, Majdanpeku, Leskovcu, Lazarevcu, Zaječaru, Kragujevcu, Valjevu, Nišu, Ćupriji, Novom Sadu, Subotici, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici; Ženska vlada.

Aktivnosti:

 • između 1. i 9. maja 2008. godine, organizacija uličnih akcija u 20 gradova širom Srbije, gde će biti deljeni informativni leci sa jednostavnim i jasnim odgovorima na pitanje „Zašto Evropa?“, kao i promotivni materijal: zastavice, baloni, nalepnice..;
 • medijska kampanja: na nacionalnim, regionalnim i lokalnim televizijama biće emitovan kratak i efektan animirani spot; pripremljen je i internet sajt www.mojaevropa.rs, kao jedinstven portal koji će kroz razne teme približiti Evropsku uniju građanima Srbije;
 • organizacija dve tribine u Beogradu, na kojima će biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja stavova građana o EU i procesu evropske integracije i ponuđeni odgovori na pitanje Zašto su Srbiji potrebni evropski standardi?“;
  • Evropski pokret u Srbiji organizuje drugu tribinu u okviru kampanje Biram budućnost pod nazivom Zašto baš Evropa?  Tribina će se održati u ponedeljak 05. maja 2008. u 14:00 u Sali 15 Medija centra,  Milentija Popovića  9 (Sava centar).
   Na tribini Zašto baš Evropa? će biti predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja stavova građana o EU i procesu evropske integracije i ponuđeni odgovori na pitanje “Zašto su Srbiji potrebni evropski standardi?“.

   Uvodna izlaganja imaće
   :

   • prof. dr Miroslav Hadžić, Centar za civilno-vojne odnose
   • Svetlana Logar, Strategic marketing
   • Nataša Dragojlović, Evropski pokret u Srbiji

   Moderator: Živorad Kovačević, Evropski pokret u Srbiji

 • poseban segment kampanje koji se odnosi na lokalne izbore biće izrada Lokalne evropske povelje – dokumenta koji će u deset tačaka obuhvatiti osnovna načela funkcionisanja moderne, evropske lokalne uprave u interesu građana Srbije, a koju će lokalna veća Evropskog pokreta u Srbiji ponuditi nosiocima izbornih lista u svojim gradovima i koja će biti povod za dijalog između civilnog društva i lokalnih političara;