Misli globalno, glasaj lokalno

Broj izbornih apstinenata u Srbiji stalno se povećava. Glavni razlozi za političku pasivnost su nedostatak poverenja u političare, razočarenje zbog dosadašnjih rezulata demokratskih vlada, isključivo okretanje ekonomskim temama, teške posledice političke i ekonomske tranzicije u Srbiji.

Lokalni izbori su postali važna tema u političkom životu u Srbiji, sa mogućnošću da učvrste ili malo anuliraju rezultate predsedničkih izbora, u zavisnosti od pobednika.

Mobilizacija civilnog društva oko lokalnih izbora bi značajno doprinela njegovoj konsolidaciji. Prema studiji Centa za političke altermnative “Aspiracije građana Srbije i Crne Gore, 2004” koja je predstavljena javnosti 26. maja, nevladine organizacije imaju veći rejting od političkih partija. Studiju su podržali UNDP i Friedrich Ebert fondacija.

Ciljevi EpuS-ove GOTV kampanje za lokalne izbore:

  • Uključivanje što je moguće više građana u politički proces, podizanje nivoa učešća građana i pružanje mogućnosti da se upoznaju kandidati i programi političkih partija koji će uticati na njihovu budućnost;
  • Promovisanje principa subsidijarnosti, demokratskih vrednosti i evropskih standarda u izbornom procesu;
  • Evaluacija novog zakona o lokalnoj samoupravi i promocija eventualnih prednosti, stvarni uticaj novog zakona na nezavisnost različitih političkih subjekata;

EpuS-ova kampanja će se odvijati u 30 opština u kojima postoje naša lokalna veća : Čukarica, Čačak, Pančevo, Vršac, Kikinda, Požarevac, Paraćin, Vrbas, Velika Plana, Kruševac, Užice, Majdanpek, Lazarevac, Zaječar, Zrenjnanin, Ivanjica, Kragujevac, Kovin, Bor, Valjevo, Jagodina, Niš , Novi Sad, Novi Pazar, Požega, Sremska Mitrovica,Sombor, Subotica , Smederevo i Bajina Bašta.

Planirane aktivnosti za vreme implementacije projekta:

  • Medijsko – informativna kampanja
  • Konsultativni sastanci koordinatora EpuS-a sa predstavnicima NVO
  • Sastanci sa predstavnicima političkih partija
  • Sastanci sa kandidatima za gradonačelnike
  • Izađi i glasaj kampanja

UliČna akcija EPuS –
“Misli globalno, glasaj lokalno”

U petak, 17. septembra sa početkom u 12.00 h u Knez Mihajlovoj ulici, kod restorana Ruski car, održaće se ulična akcija Evropskog pokreta u Srbiji – “Misli globalno, glasaj lokalno”, povodom lokalnih izbora u Srbiji.

Aktivisti Evropskog pokreta u Srbiji građanima će deliti brošure sa informacijama o važnosti lokalnih izbora, zastavice, balone i drugi materijal.

Evropski pokret u Srbiji je, tokom protekle tri nedelje, sproveo informativno – medijsku kampanju pod nazivom “Misli globalno, glasaj lokalno”, namenjenu mladim ljudima, u 30 gradova širom Srbije i time potvrdio svoje puno u češće u podsticanju građana da se uključe u političke procese i time preuzmu odgovornost za sopstvenu budućnost.

Naglašavamo da je Evropski pokret u Srbiji nevladina i nepartijska organizacija. Ovom kampanjom želimo da povećamo broj građana koji izlaze na izbore i nećemo agitovati ni za jednog poltičara ili političku opciju.