Neka Žene odluče!

Ženska vlada i Evropski pokret u Srbiji (EPuS) u saradnji sa mrežom lokalnih veća EPuS-a sprovode tokom decembra 2006. i januara 2007. godine Izađi i glasaj kampanju “Neka žene odluče” u okviru parlamentarnih izbora 21. januara 2007.

Ciljevi kampanje su:

  • Veća izlaznost žena na parlamentarnim izborima u Srbiji, 21. januara 2007. godine
  • Ulazak većeg broja žena u institucije nakon izbora – minimum 30 %,
  • Korišćenje 2007. godine – godine jednakih mogućnosti da žene u Srbiji unaprede i bolje iskoriste svoja prava,
  • Širenje poruke građanima i političarima Evropske unije da postoji neiskorišćen demokratski potencijal u Srbiji (žene u akciji) kome je potrebna podrška kako bi zemlja što pre postigla integraciju u evropske strukture.

Kampanja se sprovodi u Beogradu i 29 gradova Srbije gde su aktivna lokalna veća EPuS-a: Niš, Novi Sad, Novi Pazar and Kragujevac, Zrenjanin, Kraljevo, Čačak, Vršac, Kikinda, Požarevac, Vrbas, Velika Plana, Pancevo, Pirot, Kruševac, Užice, Majdanpek, Leskovac, Lazarevac, Zaječar, Paraćin, Bor, Valjevo, Jagodina, Subotica, Sremska Mitrovica, Požega, Sombor i Bajina Bašta.

Glavne aktivnosti tokom kampanje su:

  • Medijska kampanja u okviru koje će se emitovati TV  spot sa porukom ženama i za žene, na RTS, TV 5 i TV Panonija, kao i mnogim  lokalnim TV stanicama  Članice Ženske vlade će takođe gostovati na lokalnim televizijama u najmanje 5 gradova van Beograda.
  • Javne debate će biti organizovane u 5 gradova na kojima će članice Ženske vlade i Evropskog pokreta u Srbiji gostovati zajedno sa ženama koje se nalaze na izbornim listama političkih partija/koalicija. Glavna tema debate će biti učešće žena u politici i poziv ženskom biračkom telu da iskoristi svoje pravo glasa. Lokalna veća EPuSa kao organizatori čitave akcije će pozvati predstavnike civilnog društva , medija  i posebno mlade žene aktivistkinje političkih partija.
  • Ulične akcije će biti organizovane u svih 30 gradova tokom kojih će se deliti informativni materijal prolaznicima ( informativne brošure o važnosti učešća žena u demokratskom procesu, olovke, baloni, zastavice i jabuke) ženama.
  • Predizborna konvencija žena

Centralnu aktivnost kampanje “Neka žene odluče” predstavlja organizacija predizborne konvencije žena na kojoj će se okupiti sve žene sa lista pro-evropskih političkih partija. Konvencija će se održati 13. januara 2007. g. sa početkom u 5 do 12:00 časova sa sloganom “Neka žene odluče”. Pored političarki, druge ugledne žene i muškarci će biti pozvani na Konvenciju: 161 kandidatkinja sa izbora Ženske vlade, 100 uglednih žena, ambasadorke i diplomatkinje, predstavnici medija, privrede, civilnog društva i dr.

Cilj Konvencije je da se promoviše podrška žena razvoju proevropske i socijalne opcije za Srbiju.