Ove godine, Dan Evrope obeležavamo pod antiratnim sloganom: “Čovek čoveku treba da je čovek – stop nečoveštvu” iskazujući svoj oštar protest protiv rata u Ukrajini i pokazujući dužno poštovanje prema preminulim u nezamislivim ratnim strahotama i razaranjima koja traju već više od dva meseca.

Detaljan program možete pogledati ovde:

U 18:00 naa samom početku centralne proslave predviđeno je uživo uključenja iz 6 gradova Srbije: Leskovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sremske Mitrovice i Novog Sada u kome Delegacija EU u Srbiji organizuje centralnu proslavu Dana Evrope na kojoj će biti prisutan i EPuS. U svim gardovima naši mladi aktivisti imaće zanimljivu uličnu akciju s ciljem promovisanja evrospkih vrednosti kroz komunikaciju s građanima i prolaznicima.

U 18:15 biće prikazani video spotova pod sloganom“Zajedno za Evropu“. Glavne poruke ovih video materijalasa potresnim slikama stradanja stanovništva pogođenogratom u Ukrajini, su antiratne i pozivaju na solidarnost,slobodu i mir

U 18:30 na programu je pozorišni igrokaz malde grupe iz Vranja „Naš svet, naša pravila“.

U 19:15 imaćete priliku da pratite Naše evropske razgovore na otvorenom. Gost je srpsko-portugalski pisac Dejan Tiago Stanković.

U 20:00 romska vokalna grupa “GRUBB” imaće svoj mini koncert.

U 20:30 planirana je dodela nagrade “Godišnji doprinos Evropi” koju Evropski pokret u Srbiji svake godine dodeljuje pojedincu, organizaciji ili grupi građana koji su govorom, knjigom, konkretnom akcijom ili stavom značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

U 21:00 na programu je tradicionalno filmsko veče čija je tema ove godine posvećena pravima LGBT populacije. Podsetimo,  Beograd je domaćin EuropePride u septembru 2022. Publika će biti u prilici da gleda film “Supernova“, reditelja Harija Mekvina, sa Kolinom Firtom i Stenlijem Tučijem u glavnim ulogama.