Prvi sastanak partnera na projektu EnlargEUrope održan je Beogradu od 17. do 21. septembra. Projekat ima za cilj da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja Procesa proširenja povezivnjem prošlog i aktuelnog iskustva građana i povezivanju sadašnjih, ali i budućih građana Evropske unije.

Zajedno sa partnerima koji dolaze iz Crne Gore, Hrvatske, Litvanije, Poljske i Rumunije pripremali smo akcioni plan za organizovanje više od 20 događaja u šest evropskih zemalja i sadržaje za narednih 15 meseci online kampanje na evropskom nivou. Poseban fokus je bio na dinamici izveštavanja i međusobnog komuniciranja, kao i o korisnim alatima za društvene mreže i komunikaciju sa mladima koje ćemo testirati tokom projekta. Pored tehničkog dela sastanka, organizovane su dve radionice o lokalnom kontekstu razgovaranja sa građanima o evropskim temama i vrstama kanala komunikacije. Sastanak je završen preciziranjem narednih koraka u realizaciji, kao i dovršavanjem plana sprovođenja.

Po završetku produktivnog rada partneri su se saglasili da je rad sa mladima jedan od najboljih načina da se podeli znanje i iskustvo o Evropskoj uniji. Rad sa mladima je okosnica napretka društava Evropske unije, jer su mladi nosioci promena i time se doprinosi jačanju demokratskih kapaciteta ne samo zemalja u procesu pristupanja, već i samih članica EU. Tokom rada partneri su istakli i zajedničko uverenje da će se kroz njihovu saradnju povećati protok informacija o prednostima članstva u Uniji, koji će biti osnova za složenije debate zasnovane na činjenicama u budućim državama članicama, Srbiji i Crnoj Gori.

Partneri su imali prilike da se bolje upoznaju, razmene iskustva i primere dobre prakse u postizanju i promociji evropskih vrednosti i procesa proširenja. Učesnici su, pored radnog dela sastanka, imali priliku i da se bolje upoznaju tokom neformalnih druženja i različitih zajedničkih radionica.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Alfa Centrom iz Crne Gore, GONG-om iz Hrvatske, Udruženja mladih za promociju preduzetništva iz Litvanije, Rumunskim akademskim društvom i Poljske Fondacije Roberta Šumana. Projekat se sufinasira iz Programa Evropske unije Evropa za građane i građanke. Više o projektu saznajte ovde.