Beograd , 8-10 maj

Predstavnici 21 organizacije civilnog društva Zapadnog Balkana i Turske na trodnevnoj konferenciji “Revitalizacija EU vrednosti” razgovarali su o tome kako unaprediti proces proširenja EU i kako vrednosti koje promoviše EU efiaksnije komuncirati s javnošću. Na konferenciji u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, uz podršku Evropske tehničke pomoći za organizacije civilnog društva (EU TACSO 3), tri eksperta iz oblasti evropskih integracija i komunikacija su bili gosti-predavači, održan je okrugli sto s predstavnicima svih zemalja regiona i Turske, a učesnicima su se obratili i Emanuel Saracin,  specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan i Pol Henri Prese, šef  za informisanje, komunikaciju i medije u Delegacji EU u Srbiji.

Okrugli sto na temu „Budućnosti Zapadnog Balkana i Turske: izazovi i očekivanja“, otvorila je pomoćnica ministra inostranih poslova za evorpke integracije Republike Srbije, Suzana Bošković-Prodanović. Ona je rekla da proces EU integracija ima mnoge uspone i padove, ali da je članstvo u Uniji od krucijalnog značaja za Srbiju. Nakon toga, aktivista i akademik Selčuk Erez govorio je o uticaju narušavanja ljudskih prava na EU integracije Turske, kojom prilikom je naveo slučaj aktiviste Osmana Kavale, koji je optužen za izazivanje nereda u Gazi parku u Istanbulu i osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu. Novinar Ben Andoni i istraživač Evropskog instituta za politiku Stefan Ristovski su potom razgovarali o nemogućnosti dobijanja datuma pristupnih pregovora za Severnu Makedonu i Albaniju, na osnovu čega su zaključili da to utiče na opadanje kredibilnosti Unije kod građana regiona. Izvršni direktor Balkan foruma Astrit Istefi govorio je o procesu vizne liberalizacije za Kosovo, koji je, po njegovom mišljenju, izuzetno usporen nedostatkom dijaloga između Beograda i Prištine.  Urednik magazina „Buka“ Aleksandar Trifunović ukazao je na nedostatak dijaloga između entiteta Bosne i Hercegovine, što dovodi do toga da se država dalje doživljava kao da je na ivici sukoba u međunarodnim krugovima.  Programska asistentkinja Centra za civilno obrazovanje Milica Zindović govorila je o formiranju nove manjinske vlade u Crnoj Gori, koja ima pregršt izazova ispred sebe kako bi ubrzala proces evropskih integracija. Na kraju, potpredsednik EpuS-a Ivan Vujačić se u svom izlaganju bavio uticajem ukrajinske krize na budućnost Srbije, koja, po njegovom mišljenju, više nema mogućnost da zadržava neutralnu poziciju već se mora opredeliti za jednu stranu.

Učesnicima konferencije se obratio i Emanuel Saracin, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan. On je poručio  da se njegova zemlja zalaže za punopravno članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, odbacujući mogućnosti da ove zemlje budu članovi “drugog reda ili u nekoj vrsti partenrstva sa Unijom”. Nemačka je posvećena Berlinskom procesu, rekao je Saracin,  ali jedini ključ uspeha evropskih integracija Srbije je rešavanje pitanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Ričard Alen, EU TACSO 3 tim lider koji je otvorio konferenciju,  upozorio je na  Bregzit koji je pokazao da koristi EU moraju biti vidljivi svim građanima, a ne samo eliti, i da anti-EU narativi nisu bezopasni, već veoma opasni i da prete ne samo Uniji već i evropskoj civilizaciji.

Jelica Minić, predsednica Evropskog pokreta u Srbiji ukazala je na dugu listu razloga zašto EU treba da je naš izbor.  “EU inkluzijom zamenjuje isključivanja, pomaže Evropljanima da shvate svoje zajedničke vrednosti, podstiče saradnju i efikasnost, pruža primer ostatku sveta, omogućuje Evropi da „snažnije govori“ i ohrabruje na pravu zasnovan pristup međunarodnim poslovima.”

Generalna sekretarka EPuS-a Zvezdana Kovač, istakla je da moramo da menjamo način na koji smo do sada posmatrali EU, kao “dosadnu i birokratsku” i kao zajednici koja je “nepovezana sa svojim građanima”. Ona  podsetila je da EU najbliskiji partner Zapadnog Balkana i ukazala da građani regiona moraju da budu upoznati na odgovarajući način sa tom činjenicom.

Tri interaktivne radionice tokom ove konferencije su vodili: Vladimir Međak, član GO EPuS-a i ekspert u oblasti evropskih integracija koji je govorio o istorijatu EU, njenih institucija, procesa odlučivanja, kao i načinima monitoringa EU integracija;  Voja Žanetić i Suzana Miličić  eksperti za komunikacije,  govorili su o  tehnikama komunikacija i zagovaranja,  u cilju unapredjenja komunikacije EU vrednosti i inetgracija. Da komunikaciju valja poboljšati, svesna je i EU koja je na to ukazala u nekoliko važnih dokumenata koji se odnose na proces proširenja EU. Pol Henri Prese, šef  za informisanje, komunikaciju i medije u Delegacji EU u Srbiji, predstavio je kampanju EU Delegacije pod nazivom “Bolji smo zajedno” s istim ciljem – unapredjenje komunikacije evropskih vrednosti i integracije.