Evropski pokret u Srbiji, kao deo Međunarodnog evropskog pokreta, nastalog neposredno nakon II svetskog rata, u plemenitom naporu evropskih državnika i mislilaca da se prevaziđu zla i podele koje su poraženi nacizam i fašizam doneli evropskim narodima, odlučno odbacuje relativizaciju tradicije antifašizma u srpskom društvu, kao i sve izraženije pojave istorijskog revizionizma na Zapadnom Balkanu, ali i šire u Evropi.

U tom smislu ukazujemo na negativne posledice pojava nekritičkog veličanja saradnika okupatora iz II svetskog rata, odnosno nastojanja da se sudski ili na druge načine rehabilituju osvedočeni kolaboranti ili davno osuđeni ratni zločinci. Iako su Srbija i srpski narod pružili izuzetan doprinos i imali velike žrtve u antifašističkoj borbi i od početka do kraja rata činili deo savezničke koalicije u borbi protiv fašizma i nacizma, najnovije pojave, poput otvaranja muzeja i podizanja spomenika istorijski spornim ličnostima, mogu da doprinesu novim podelama u društvu. Ovakve pojave, nekada otvoreno ili diskretno podržavane od strane vlasti, prisutne su u većoj ili manjoj meri i u drugim državama Zapadnog Balkana. U celini, radi se o procesu koji može da dodatno produbi nepoverenje među narodima u regionu. On predstavlja veliko opterećenje mladim generacijama u okolnostima kada podele i sporovi nastali kao posledice rata raspada i rata na prostoru bivše Jugoslavije nisu sasvim prevaziđeni.

Evropski pokret u Srbiji, nastao pre trideset godina u ratnim okolnostima, a na principima odlučnog odbacivanja šovinizma i ekstremnog nacionalizma koji su doneli nesreće našem i drugim balkanskim narodima tokom poslednje decenije XX veka, odlučno osuđuje politiku i praksu istorijskog revizionizma, uključujući i relativizaciju i  ignorisanje zločina počinjenih u ime srpskog naroda u poslednjim ratovima, što je u dobroj meri postalo deo zvanične političke propagande u Srbiji.

Nastavićemo da se zalažemo za društvo zasnovano na evropskim vrednostima, istini i pravdi, okrenuto ka budućnosti i usmereno na puno uključivanje Srbije u evropske integracije, kao bitnog preduslova njene modernizacije i razvoja.