Evropski pokret u Srbiji poziva vlasti Srbije da odbace zahtev za izručenje beloruskog političkog aktiviste i borca za demokratiju Andreja Gnjota, prema kom je Viši sud u Beogradu doneo nepravosnažnu odluku da bude izručen Belorusiji.

Andrej Gnjot, koji je pre više meseci pri proputovanju bio uhapšen na aerodromu u Beogradu, nalazi se u ozbiljnoj opasnosti da u slučaju izručenja, zbog svojih političkih pogleda i aktivnosti u borbi protiv beloruskog režima, bude osuđen na višegodišnju robiju, kao i da mu život bude doveden u opasnost. Poznato je, prema izveštajima međunarodnih tela koja prate stanje ljudskih prava u Belorusiji, da je na kazne dugogodišnjeg zatvora osuđeno nekoliko hiljada političkih aktivista, koji se nalaze u teškim uslovima i da su neki osuđeni beloruski protivnici režima izgubili život u zatvoru.

Pozivamo Vladu Srbije da poštuje međunarodne konvencije o zaštiti političkih azilanata, koje je Srbija ratifikovala i da prestane sa praksom izručivanja lica progonjenih iz političkih razloga. Ovim se krše i odredbe domaćeg Zakona o azilu i privremenoj zaštiti koje zabranjuju proterivanje ili izručenje  lica „na teritoriju na kojoj postoji rizik da će biti podvrgnuto mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju“.

Pozivamo i druge organizacije civilnog društva u Srbiji da se aktivno pridruže odbrani Andreja Gnjota, kao i drugih beloruskih i ruskih aktivista prema kojima srpske vlasti preduzimaju mere proterivanja ili izručivanja suprotne međunarodnim konvencijama i domaćem pravu.