Evropski pokret u Srbiji protestuje protiv tretmana tužiteljke Bojane Savović, dobitnice nagrade “Doprinos godine Evropi” za  2022. godinu, koju joj je dodelio EPUS, kao i tužiteljke Milene Božović, koje su odlukom Višeg tužilaštva u Beogradu, potiv njihove volje i bez obrazloženja premeštene na druga radna mesta. Radi se o još jednom u nizu neobrazloženih premeštanja ovih tužiteljki, što predstavlja oblik mobinga i zastrašivanja pretpostavljenih prema tužiteljkama, koje su poznate po svom beskompromisnom profesionalnom angažmanu na teškim slučajevima i po svom društvenom aktivizmu i javnim kritikama negativnih društvenih pojava, kao što je proširena i nekažnjena korupcija. Njihov premeštaj vidimo kao jasnu poruku tužilačkog rukovodstva ostalim tužiocima, kako će proći ukoliko budu radili svoj posao profesionalno, bez obzira na to ko je osumnjičeni.

Ovaj slučaj, kao i drugi procesi i napadi na zaposlene u pravosuđu i policiji koji savesno obavljaju svoju dužnost, pokazuju sve razmere ugroženosti pravne države u Srbiji i predstavljaju suprotnost svemu onome što treba da bude uređena, evropska država 21. veka.

Evropski pokret poziva strukovne organizacije sudija i tužilaca, kao i druge organizacije civilnog društva da iskažu protivljenje ovakvim postupcima i da daju javnu podršku tužiteljkama koje su se našle pod pritiskom zbog borbe za integritet svoje profesije i za poštovanje načela vladavine prava u našem društvu.