Međunarodni Evropski pokret je uz narod Belorusije, koji i dalje izlazi na ulice tražeći slobodne i poštene izbore, pozivajući na puštanje Sergeja Tihanovskog, kao i svih nenasilnih protestanata, uključujući opozicione lidere, studente i aktiviste za ljudska prava koji su nezakonito zastrašivani, uhapšeni ili nehumano lišeni slobode tokom protesta u Belorusiji. Iz tog razloga, najoštrije osuđujemo nedavnu odluku Ministarstva unutrašnjih poslova zemlje, kojom se policiji dozvoljava upotreba smrtonosnog oružja protiv demonstranata.

Beloruske vlasti moraju da stanu na kraj nasilnoj represiji nad demonstracijama. Umesto da stvaraju klimu straha, oni bi trebalo da tragaju za dijalogom sa civilnim društvom i opozicionim grupama. Evropski pokret pozdravlja Evropsku uniju u javnoj osudi glasanja, zbog prevara i neregularnosti i podržava rezoluciju Evropskog parlamenta kojom se odbijaju službeni rezultati i zahtevaju novi izbori. Odluka Evropskog saveta o nametanju sankcija pripadnicima beloruskog režima je rigorozan, ali nužan potez koji pokazuje odbranu demokratije, ljudskih prava i poštovanja vladavine prava u EU. Građani Belorusije imaju pravo da mirno protestvuju i odlučuju o liderima svoje zemlje, kao i o pravcu svoje zemlje, putem slobodnih i poštenih izbora.

Izuzetno osporavani predsednički izbori u Belorusiji i nasilno suzbijanje prodemokratskih protestanata, odražavaju zabrinjavajući trend koji je nedavno u celom svetu u pitanje doveo demokratiju, vladavinu zakona, građanska prava i pluralizam medija, na što ukazuju međunarodne institucije i nezavisna tela. Neophodno je da se EU, civilno društvo i druge zainteresovane strane zalažu za demokratiju i ljudska prava.