Ovim putem želimo da obavestimo sve koji prate naš portal Okruženje (platforma Evropskog fonda za Balkan i Evropskog pokreta u Srbiji) da je naš vebsajt pod konstantnim hakerskim napadima u poslednjih mesec dana.

Verovali smo da vebsajt Okruženja nije namerno, već slučajno odabran, ali kako se uprkos svim preduzetim merama i redovnim održavanjem sajta, ovi napadi ponavljaju u kontinuitetu, sve govori u prilog osnovanoj sumnji da je naš portal nečija meta.

Okruženje je jedinstven i jedini portal ove vrste, na kome se svake nedelje objavljuju tekstovi autora iz svih zemalja Zapadnog Balkana, na kome se bez cenzure iznose različiti stavovi na iste teme. Svi autori od samog početka svoje stavove iznose na civilizovan način, ne vređajući druge. Verujemo da je Okruženje redak primer poželjnog načina dijaloga i promoter kulture dijaloga koje na ovim prostorima, nažalost, gotovo da i nema, ali i prostor za slobodno iznošenja stavova bez obzira da li su oni u saglasju s vladajućim garniturama u niti jednoj od ovih zemalja.

Tužno je da sloboda govora i mišljenja do te mere nekome smeta, da jedan projekat čija je misija zbližavanje i razumevanje može da izazove takav otpor. Autori ovih napada očigledno ne razumeju procese čiji smo deo i nama ostaje samo da žalimo zbog toga.

Podsećamo da je pre godinu i po dana, trajno ukinut Twitter nalog Okruženja, bez šanse da se vrati. Taj i ovaj događaj, očigledno je nisu slučajni, ali kako smo i tada rekli, nas to neće niti uplašiti niti navesti da stanemo. Mi ćemo nastaviti da promovišemo sve vrednosti u koje verujemo, kako bi ovakvi „ispadi“ostali u manjini i kako građani regiona ne bi ostali taoci dnevnopolitičkih kalkulacija koje nas odvlače ne samo od članstva u EU, već i od vrednosti bez kojih se ne može zamisliti jedno demokratsko društvo.