Evropski pokret u Srbiji održao je online sastanak u okviru projekta “Zelena agenda na lokalnom nivou” sa predstavnicima beogradskih organizacija civilnog društva i aktivistima koji su izrazili interesovanje za zajedničko delovanje u oblasti borbe protiv klimatskih promena.

Cilj ovog online sastanka je podsticaj jačanju građanskog aktivizma i osnaživanje mreže organizacija civilnog društva i pojedinaca koji deluju u politikama koje se tiču ublažavanja posledica klimatskih promena i zaštite životne sredine.

U uvodnom delu sastanka, projektni asistent Evropskog Pokreta u Srbiji Milan Vranjković ukratko je prezentovao projekat „Zelena agenda na lokalnom nivou“ i anketno istraživanje „Šta građani i građanke misle o klimatskim promenama“. Anketno istraživanje pokazalo je da najveći broj ispitanika brine zagađenje vazduha i voda u Beogradu, kao i da su uzrok toga aktivnosti privrede, industrije i loše upravljanje otpadom.

U daljoj diskusiji, fokus interesovanja učesnika bio je na aerozagađenju, ugroženom statusu zelenih površina u Beogradu i problemima sa kojima se suočavaju OCD prilikom sprovođenja akcija u oblasti zaštite životne sredine.

Predstavnik neformalne grupe građana “Bitka za Košutnjak”, Dejan Jovanović, smatra da sprovođenje akcija očuvanja zelene površine predstavlja pravi izazov, uzimajući u obzir da su građevinski investitori i policija često na istoj strani.

“Mi svaki drugi dan imamo ovakvu situaciju. Znači, neka osoba dođe u park na Rakovici ili Čukarici i započne nelegalnu gradnju objekta. Policija umesto da reaguje i zabrani gradnju, odluči da se uopšte ne pojavi. Upravo zbog toga im se desio Košutnjak. Običnim građanima je prekipelo i kada su videli jasan cilj koji je dostižan i konkretan, opredelili su se za akciju”, istakao je Jovanović.

Izvršna direktorka Centra za unapređenje životne sredine, Ivana Jovčić, rekla je da je kontinuirani rad u oblasti zaštite životne sredine otežan nedostatkom finansijskih sredstava i odsustvom saradnje sa vlastima.

“Ja sam predstavnica nevladinog sektora u Nacionalnom savetu za klimatske promene. Problematično je što vi uopšte nemate podršku kada radite u Savetu takve vrste, budući da tamo sede predstavnici ministarstava i javnih preduzeća koji vas posmatraju kao kolateralnu štetu.  Kada god hoćete nešto da iznesete i koliko god to sve imalo smisla, uvek morate da se borite i da povremeno trpite neprijatne komentare”, izjavila je Jovčić.

Direktor ISAC fonda, Nikola Petrović, smatra da je potrebno napraviti široku mrežu neformalnih udruženja i zainteresovanih pojedinaca koji bi bili voljni da se usredsrede na osvešćivanje građana po pitanju aktuelnih tema od životnog značaja, kao što je borba protiv klimatskih promena.

“Jedini način da se postigne željeni efekat jeste omasovljavanje pokreta u cilju ekološkog osvešćivanja građana. Nisam za to da nevladine organizacije postanu političke organizacije kako bi se postigao ovaj cilj. Moramo podići glas za ono što više nije pitanje ni Evropske unije niti političkog opredeljenja, već pitanje životnog opstanka”,rekao je Petrović i dodao da mu je drago što je na sastancima ovakve vrste zastupljena rodna ravnopravnost, budući da je bio prisutan jednak broj pripadnika oba pola.

Učesnici sastanka zaključili su da je za postizanje dogoročnih efikasnih rezultata na polju borbe protiv klimatskih promena neophodan stabilan izvor finansiranja koji ne podleže političkim pritiscima, kao i da je potrebno fokusirati resurse na edukaciju građana u cilju postizanja šireg konsenzusa po pitanju neophodnosti zaštite životne sredine. Nadalje, učesnici su takođe naglasili da je  potrebno implementirati projekte zaštite životne sredine koji za krajnji rezultat imaju ekonomsko osnaživanje žena u cilju unapređenja rodne ravnopravnosti u poslovnom okruženju.

Projekat “Zelena agenda na lokalnom nivou” realizuju udruženje Evropski pokret u Srbiji – Leskovac i udruženja Mreže Evropskog pokreta u Srbiji: Evropski pokret u Srbiji-Beograd, Evropski pokret u Srbiji-Kraljevo, Evropski pokret u Srbiji-Kruševac, Evropski pokret u Srbiji-Sremska Mitrovica i Evropski pokret u Srbiji-Valjevo. Akcija je deo programa „EKOSISTEM podrška reformama u zaštiti životne sredine“, koji sprovode Mladi istraživači Srbije (MIS), uz podršku Švedske preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju.