U ponedeljak, 9. maja proslavljen je Dan Evrope celodnevnom manifestacijom u Beogradu, u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji, uz podršku Heinrich Boll Stiftung Fondacije u Beogradu, Međunarodnog Evropskog pokreta i Konrad Adenauer Stiftung Fondacije u Beogradu. Pored Beograda, domaćini proslave bili su i Leskovac, Valjevo, Kraljevo, Kruševac i Sremska Mitrovica. Istovremeno, u Novom Sadu je realizovan program obeležavanja Dana Evrope u organizaciji EU Delegacije u Srbiji, u kojem je takođe učestvovao Evropski pokret u Srbiji.

Celokupan događaj koji je posetilo preko 100 prolaznika i više od 50 aktivnih učesnika obeležen je porukom „Čovek čoveku treba da je čovek – stop nečoveštvu“  u cilju skretanja pažnje na protest protiv rata u Ukrajini i odavanje poštovanja prema preminulima u nezamislivim ratnim strahotama i razaranjima u poslednja dva meseca.

U prepodnevnim časovima, članovi Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji realizovali su uličnu akciju na Trgu Republike. Mladi su u prolazu igrali igru „Točak EU vrednosti“ i davali izjave o značaju elementarnih vrednosti EU: sloboda, participacija, demorkatija, vladavina prava, ljudska prava i slično. Mladi su pored promocije vrednosti EU slali i antiratne poruke i poruke podrške vršnjacima u Ukrajini koji se suočavaju sa ratnom krizom.

Manifestacija proslave Dana Evrope centralno mesto je zauzela na Cvetnom Trgu u periodu od 18.00 do 23.00h. Proslava je otpočeta igrokazom pozorišne grupe mladih „Naš svet, naša pravila“ koja okuplja desetak srednjoškolaca i srednjoškolki iz Vranja i Beograda. Performans pozoršne grupe sadržao je istorijske izjave Evropljanja uz podsećanje značaja postojanja Evropske unije kao antiratnog projekta i aktera na međunarodnoj sceni koji podstiče prijateljstvo i saradnju među narodima. Performans je završen izvedbom pesme Đorđa Balaševića „Samo da rata ne bude“, koja je privukla pažnju brojnih prolaznika i posetilaca Cvetnog Trga.

U okviru programa pušteni su video materijali kampanje „Zajedno za Evropu“ Međunarodnog evropskog pokreta, sa ciljem slanja ujedinjene poruke da „u kriznim vremenima shvatamo da smo zajedno jači“ i da nas „solidarnost, sloboda i mir povezuju“. Direktno uključenje tima Evropskog pokreta u Srbiji prisutnog na centralnoj proslavi Dana Evrope u Novom Sadu obogatilo je program kroz prikaz atmosfere i broja ljudi koji su u dobrom raspoloženju proslavili „solidarnost, slobodu i mir“ u našem evropskom društvu. Usledio je niz priloga o proslavi Dana Evrope iz Leskovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca i Sremske Mitrovice koji su na različite načine poslali poruke saradnje i prijateljstva za zajedničku evropsku budućnost Srbije i drugih evropskih zemalja. Evropski pokret u Srbiji Kraljevo ispred svojih prostorija organizovao je razgovore sa sugrađanima na temu evropskih vrednosti i prikazao film nagrađene ekipe učenika i učenica Srednje saobraćajno-tehničke škole o promociji evropskih vrednosti (više o tome ovde). Evropski pokret Valjevo organizovao je razgovor sa aktivistima i stručnjacima u cilju promocije evropske ideje i vrednosti, pre svega mira među narodima i pravu na zdravu životnu sredinu (više o tome ovde).

Generalna sekretarka Zvezdana Kovač je na pitanje novinara Newsmax Adria kako ocenjuje pad interesovanja građana za EU ocenila da “je jasno da vlast oblikuje javno mnjenje. Kako se retorika predsednika Srbije i pojedinih minsitara u tehničkom mandatu već promenila, tako bi se, ukoliko bi istraživanje bilo sprovedeno sada, većina građana izjasnilo za ulazak u EU. EU treba da je izbor Srbije, ne samo zbog besplatnog školovanja i olakšanog kretanja, već zbog toga što EU znači mir, demokratiju, pravdu i zbog toga što bi Srbija imala pravo glasa u odlučivanju i oblikovanju zajednice čiji bi bila član.”

Srpsko-portugalski pisac i književnik Dejan Tiago Stanković, odnedavno predsednik Foruma za kulturu Evropskog pokreta u Srbiji podelio je prisutnima na proslavi svoje uvide i zapažanja, kroz isticanje značaja slobode govora za demokratski razvoj i evropski put u okviru evropskih razgovora na otvorenom.

U okviru manifestacije predsednica Jelica Minić svečano je uručila nagradu „Doprinos godine Evropi“ Branki Anđelković, ko-osnivačici i programskoj direktorki Centra za istraživanje javnih politika. Nagradu za „Doprinos godine Evropi“ ustanovili Evropski pokret u Srbiji i Međunarodni evropski pokret, a dodeljuje se svake godine za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji (više o tome ovde).

Celokupan program svečano je priveden kraju emitovanjem filma „Supernova“ reditelja Harija Mekvina koji nosi snažnu poruku o važnosti prihvatanja, inkluzije i ravnopravnog tretmana LGBTQIA+ ljudi. Evropski pokret u Srbiji odabirom filma podseća i da je Beograd, u septembru 2022. godine, domaćin EuropePride-a, koji se prvi put održava u zemlji koja još uvek nije članica Evropske unije.