Na svečanoj dodeli priznanja održanoj u petak, 17. maja, u Kući ljudskih prava u Beogradu, Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je uručio nagradu za Doprinos godine Evropi za 2023. godinu Sofiji Todorović. Ovu prestižnu nagradu EPuS dodeljuje već dvadeset dve godine, u saradnji sa Međunarodnim evropskim pokretom, kao priznanje istaknutim pojedincima, organizacijama ili grupama građana za izuzetan doprinos evropskoj integraciji Srbije. Na ovaj način, Evropski pokret u Srbiji želi da istakne značajne rezultate koje su stav, rad i aktivizam pojedinaca i organizacija postigli u promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Sofija Todorović, feministkinja i borac za ljudska prava, diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu. Trenutno je direktorka Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) u Srbiji i aktivno deluje kao zagovornik i edukator u oblastima tranzicione pravde, ljudskih prava i transformacije sukoba. Svoj angažman u YIHR-u započela je 2016. godine kao programski koordinator, a 2021. godine preuzela je funkciju direktorke programa. Pored toga, Sofija je član Međunarodne koalicije za demokratsku obnovu (ICDR) koju koordinira Fondacija Forum 2000. Takođe je radila kao program menadžer u Balkanskoj istraživačkoj regionalnoj mreži (BIRN) na projektima posvećenim ljudskim pravima i izazovima demokratije na Zapadnom Balkanu i u zemljama Višegradske grupe (V4).

Nagrada Sofiji Todorović predstavlja priznanje za njenu posvećenost i rad u oblasti ljudskih prava i evropskih vrednosti, čime je značajno doprinela jačanju evropskih vrednosti u Srbiji.