U okviru jedaneste godine održavanja mentorskog programa za žene “Podeli svoje znanje”, u subotu 29. maja 2021. godine, održan je okrugli sto „Rodna ravnopravnost i liderstvo: Žensko liderstvo u vreme promena“ koji predstavlja prvi panel regionalnog karaktera i koji je okupio liderke i ekspertkinje iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Panelistkinje su govorile iz pozicija predstavnica institucija i aktivističkih zajednica, a neke od njih i iz pozicija političarki i poslovnih žena ukazujući na situaciju u njihovoj zemlji.

Panelistkinje:
Gordana Gavrilović, Savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade RS, Srbija
Jasminka Džumhur, Ombudsmanka za ljudska prava, Bosna i Hercegovina
Maja Sedlarević, Aktivistkinja i ekspertkinja u oblasti rodne ravnopravnosti, Srbija
Adisa Tufo, Predsednica Udruženja za demokratiju, preduzetništvo i kulturu “Poduzetnice IN”, Bosna i Hercegovina

Moderatorka: Svetlana Stefanović, Programska koordinatorka Beogradskog fonda za političku izuzetnost

Svetlana Stefanović moderatorka panela, ali i jedna od osnivačica mentorskog programa “Podeli svoje znanje” je u uvodnom delu dala okvire trenutne situacije u kojoj se nalaze žene u celom svetu kada je reč o liderstvu. Za nju je liderstvo transformativna kategorija kako za same liderke, tako i za širu zajednicu utičući na promene u životima i drugih žena. Skrenula je pažnju na činjenicu da više od pola planete naseljavaju žene, ali da su one podzastupljene na liderskim pozicijama. Osvrćući se na krizne situacije kao što je pandemije, Svetlana Stefanović je uočila da su žene odlučno i brzo stale na prve linije fronta i preuzele stvari u svoje ruke, ali da su ipak bile izostavljene iz nekih procesa donošenja odluka. Ovo zapažanje upotpunila je statistikom koja ukazuje da predsednice država i vlada u 21 zemlji čine žene i da su se te zemlje pokazale kao jedne od najspremnijih i najefikasnijih kada je u pitanju rešavanje krize izazvane pandemijom. Međutim, muškarci zauzimaju 70% mesta u parlamentima i 73% na rukovodećim pozicijama, a slična je situacija kada su u pitanje i pregovaračke pozicije i rukovodeća mesta. Iz navedenog, moderatorka panela postavlja pitanje zašto je žensko liderstvo nevidljivo posle svih ovih godina borbe?

Gordana Gavrilović, Savetnica za rodnu ravnopravnost potpredsednice Vlade RS, Srbija

Gordana Gavrilović je na početku izrazila svoje zadovoljstvo kada je videla koliko mladih žena pokazuju želju da budu liderke prolazeći kroz program “Podeli svoje znanje” za koji smatra da je odličan. Pitanje liderstva je za nju pre svega pitanje solidarnosti i koliko smo tu jedna za drugu, jer je često bivajući na određenim pozicijama imala prilike da oseti i vidi da žena ženi nije podrška i da često čuje od drugih žena da najviše vole da rade u timovima gde su muškarci. Otuda je za G. Gavrilović početak svega ženska podrška i solidarnost. Isto tako je ukazala da kada govorimo na temu rodnih ravnopravnosti i ženskog liderstva moramo da uključimo i muškarce, jer to nisu teme koje su samo pitanje zakona i institucija, već je to deo univerzalnih vrednosti koje moramo da provučemo kroz sve sfere društva. Što se samog liderstva tiče Savetnica za rodnu ravnopravnost je ukazala da brojna istraživanja govore o velikim kompetencijama žena na liderskim pozicijama, poput istraživanja Harvard Business Review u kojem se navodi da su se od 16 kompetencija u liderstvu, žene pokazale bolje nego muškarci u 12, ali da sa druge strane samo 7% žena smatra da ima pravo da traži veću platu. O značajnim liderskim sposobnostima i rezultatima žena ne sme više da se ćuti i moramo jedne druge da osnažimo i slavimo, da nam se ne bi dešavalo kao danas da dok donosimo Zakon o rodnoj ravnopravnosti i Zakon o antidiskriminaciji se pojavljuju oni koji se zbog toga osećaju ugroženima iz straha i neznanja i bez osnova kritikuju, zaključila je Gordana Gavrilović.

Jasminka Džumhur, Ombudsmanka za ljudska prava, Bosna i Hercegovina

Jasminka Džumhur je ukazala na problem tretiranja pojma “polne jednakosti” koji se isključivo posmatra kao žensko pravo i žensko pitanje, a ne kao pitanje jednakosti oba pola i gde bi trebalo da se posmatraju  ne samo ulazni, već i izlazni parametri jednakosti. Međutim, po  Jasminki Džumhur to nije slučaj ne samo zbog polaznih osnova koje nisu jednake i za koje se već godinama borimo, već najčešće imamo situaciju da ono što nam ulazni parametar pokazuje nema isti ishod na izlazu jer dalji proces nije osigurao dodatne mere. I zato moramo da radimo na tim afirmitivnim merama u cilju uspostavljanja ženskih prava, naglasila je J. Džumhur. Segment koji je za žene sve manje dodirljiv je prostor moći koji se u poslednjih 20 godina izmestio iz političkog u neke druge prostore koji su kontaminirani i ograničavajući za žene, tako da se u tim krugovima biraju podobne žene koje glasaju shodno kreatorima moći, a sa druge strane prostor upravljanja resursima i koncesijama je u rukama muškaraca tako da oblast delovanja žena ostaje i dalje samo u oblastima poput: socijalnog rada, obrazovanja i delovima pravosuđa. Na kraju je Ombudsmanka za ljudska prava poručila da se u životu nikada nije osvrtala šta drugi kažu, već je gledala samo svoj put i jako puno učila kroz obrazovanje i konferencije vikendima. Međutim, na tom putu i to posebno u segmentu javnog zagovaranja prava žena, često bi se preispitivala u čije ime govori i da li ona zastupa prava žena i nameće im obaveze koje one ne žele što je po njoj logična posledica nepostojanja podrške ženama od strane zajednice.

Maja Sedlarević, Aktivistkinja i ekspertkinja u oblasti rodne ravnopravnosti, Srbija

Maja Sedlarević je govorila iz pozicije aktivistkinje za rodnu ravnopravnost koja ima i dugogodišnje iskustvo u oblasti bavljenja politikom i učešća u parlametarnom životu. Ona je podsetila na činjenicu da već neko vreme nemamo žene iz opozicionih partija čiji glas može da se čuje u Parlamentu, kao i da su žene političarke u Srbiji u tranzicionom periodu i da se sve više sele iz sfere politike u civilno društvo. Za Maju Sedlarević ovaj period nosi sa sobom velike promene, sa jedne strane posle 21 godine višestranačkog života žene političarke misle da rodna ravnopravnost nije tema kojom bi trebalo da se bave, a sa druge strane pozicije koje zauzimaju u politici i biznisu su posledica kvote i afirmativne akcije bez kojih danas i ne bi bilo žena na tim mestima. Po Maji Sedlarević neophodno je da izvršimo uticaj na žene u politici i osvestimo ih kada je u pitanju rodna ravnopravnost i zato moramo da budemo solidarne i sa onima koje nisu solidarne sa nama. Poput Jasminka Džumhur i Maja Sedlarević ukazuje na problem da su se žene u politici umorile od nevidljivih i izmeštenih centara moći, izmeštenih iz institucija i političkih partija na neka treća mesta gde muškarci sede i dogovaraju se o našoj sadašnjosti i budućnosti.

Adisa Tufo, Predsednica Udruženja za demokratiju, preduzetništvo i kulturu “Poduzetnice IN”, Bosna i Hercegovina

Adisa Tufo je podsetila da je najviše novca u svetu trenutno u rukama muškaraca, a najviše novca troše žene, što ukazuje da ne postoji dovoljno jak motiv da žene budu u vrhu. U svojoj bogatoj profesionalnoj karijeri Adisa Tufo navodi da je žene sretala na kongresima koji ističu pitanje žena, ali kada god bi zakoračila u svet biznisa tamo su bili samo muškarci i glas žena se nije čuo. Nepovoljna situaciju u kojoj se žene nalaze, Adisa Tufo, povezuje sa situacijom unutar samih porodica i ističe da su žene zaslužne za to jer one vaspitavaju različito decu u zavisnosti od pola, “dečake učimo da je moć u novacu, a devojčice u njenim atributima”. Po njoj mi već godinama ponavljamo stvari na isti način i zato dobijamo iste rezultate i otuda je promena svesti najbitnija. Borbom za ženska prava borimo se za nešto što možda mnoge žene i ne žele, a time što “ne žele” daju prostora muškarcima i to je razlog da se istraje u borbi za rodnu ravnopravnost, jer veruje da će u nekoj narednoj generaciji ta borba doneti rezultate.

Panel je zaključen slaganjem svih učesnica da su solidarnost, mentorstvo, formalna i neformalna edukacija i umrežavanje žena najbitniji elementi u zajedničkoj borbi za žensko liderstvo i rodnu ravnopravnost. Na samom kraju online okruglog stola, učesnice su izrazile želju da naredno okupljanje bude uživo ili u Srbiji ili u Bosni i Hercegovini.

Naredna aktivnost u okviru mentorskog programa za žene “Podeli svoje znanje” predviđena je za 26. jun 2021. godine.