Bilateralna saradnja i uzajamno razumevanje i podrška između Albanije i Srbije, od strateškog su značaja za stabilnost regiona, kao i za evropsku integraciju Zapadnog Balkana. Jedna od glavnih prepreka na putu ka normalnim i plodnim odnosima između Albanije i Srbije je nedostatak znanja jednih o drugima, kao i nedostatak prilika za intenzivniji kontakt i saradnju.To je zaključak nedavne analiza o uzajamnim percepcijama u Srbiji i Albanija koju su sproveli Evropski pokret u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert.

Međutim, prema rezultatima ovog istraživanja, građani Srbije i Albanije ipak nedvosmisleno cene normalizaciju odnosa između dve države, kako sa aspekta regionalnih i međunarodnih odnosa, tako i sa aspekta spoljnopolitičkog položaja dve zemlje.

Stoga, Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridrih Ebert organizuju međunarodnu konferenciju „Srbija i Albanija – prema evropskoj budućnosti“ sa namerom da otvore prostor u Srbiji za javnu raspravu o srpsko-albanskim odnosima i mogućnostima za njihov razvoj i unapređenje.

Konferencija će biti održana 17. maja 2016. godine u Beogradu, uz prisustvo predstavnika relevantnih državnih institucija, regionalnih organizacija, organizacija civilnog društva, akademskih krugova iz Srbije i Albanije, diplomatskog kora, zainteresovane javnosti i medija.

Cilj

Uspostavljanje bilateralnih mehanizama uz prateće događaje koji će pomoći normalizaciji odnosa i saradnje između Srbije i Albanije.

Organizacija međunarodne konferencije sa ciljem da doprinese poboljšanju bilateralnih odnosa dve zemlje fokusirajući se posebno na četiri ključne teme: bilateralne i multilateralne sporazume i otvorena pitanja između Srbije i Albanije; ulogu civilnog društva u promovisanju zajedničkih srpsko-albanskih projekata; ulogu medija u kreiranju međusobnih percepcija i omladinsku saradnju između Srbije i Albanije.

Aktivnosti

  • međunarodna konferencija
  • definisanje preporuka

Vremenski period: april – jun 2016.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Ebert.


Organizator:

Partner:

AKTIVNOSTI:

MATERIJALI: