Proces saradnje i međusobnog razumevanja i podrške između Srbije i Albanije od strateškog je značaja za evropske integracije Zapadnog Balkana. Glavna prepreka koja stoji na putu normalizacije odnosa između Srbije i Albanije je nedostatak znanja jednih o drugima, kao i mogućnosti za intenzivnije kontakte i zajednički rad. Ovo se više odnosi na druge sektore nego na politiku, iako se baš u politici javlja najveći deo oštre retorike. Normalizacija odnosa počinje međusobnim poznavanjem i prihvatanjem. Najbolji primeri dolaze iz civilnog društva kroz zajedničke projekte koje je potrebno nastaviti i proširiti.

Istraživanje javnog mnjenja o uzajamnim percepcijama srpskih i albanski građana i građanki identifikovaće ključna pitanja koja će biti rešavana kroz niz zajedničkih aktivnosti.

Imajući u vidu predstojeći Samit Zapadnog Balkana 6 koji će se održati u Parizu naredne godine, kao nastavak Berlinskog samita 2014 i Bečkog samita 2015, verujemo da će ovom inicijativom Srbija i Albanija doprineti ovom procesu i unapređenju ukupne saradnje u regionu, uz dodatni fokus na rešavanje bilateralnih pitanja.

Cilj

Uspostavljanje bilateralnih mehanizama uz prateće događaje koji će pomoći normalizaciji odnosa i saradnje između Srbije i Albanije.

Ciljne grupe

Građani i građanke Srbije i Albanije

Aktivnosti
  • sprovođenje istraživanja
  • prezentacija rezultata istraživanja
  • definisanje preporuka
Vremenski period
Projekatne aktivnosti se sprovode od septembra 2015.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Fondacijom Fridrih Ebert.

Organizator:


Partner:

AKTIVNOSTI:

MATERIJALI: