Na redovnoj godišnjoj skupštini Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) izabrano je novo rukovodstvo organizacije. Profesoru Mihailu Crnobrnji poveren je drugi mandat na mestu predsednika Pokreta, dok je za zamenika izabran Duško Lopandić.

Nova generalna sekretarka je Suzana Grubješić, a dosadašnja generalna sekretarka Maja Bobić izabrana je za potpredsednicu, zajedno sa Vladimirom Međakom, Jelicom Minić i Aleksandrom Simurdićem. Bobićeva će Evropski pokret u Srbiji predstavljati i u Međunarodnom evropskom pokretu u Briselu, gde je u novembru ponovo izabrana za članicu Odbora ove uticajne panevropske organizacije.
Funkciju zamenice generalne sekretarke obavljaće Dina Rakin, istraživačica Evropskog pokreta u Srbiji, zadužena za oblasti socijalne ekonomije i održivog razvoja.

Po prvi put dodeljena je plaketa za Počasnog člana Evropskog pokreta u Srbiji i to Miloradu Mišku Stevoviću, dosadašnjem zameniku predsednika.

Na skupštini održanoj 15. decembra, u prisustvu članova Pokreta, Izvršnog i Glavnog odbora, kao i brojnih prijatelja i saradnika EPuS-a, usvojeni su godišnji finansijski i izveštaj o radu organizacije, kao i izveštaji Foruma za međunarodne odnose, Istraživačkog foruma, Ekonomsko-poslovnog foruma, Foruma mladih i Foruma za kulturu.

Ove godine Evropski pokret u Srbiji bavio se projektima i istraživanjima u vezi sa promenom Ustava i reformom javne uprave, pratio je proces evropske integracije Srbije i pristupne pregovore sa Evropskom unijom i odnosima u regionu, a krajem novembra obeležio je dvadeset pet godina rada.

Suzana Grubješić

Rođena je 1963. godine u Somboru, a diplomirala 1986. na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na smeru međunarodni odnosi.
Početkom devedesetih godina živela je i radila u Sjedinjenim Američkim Državama, i na Kipru. 1995. godine se vraća u Srbiji i radi kao menadžerka projekata u Evropskom pokretu u Srbiji i časopisu “Međunarodna politika”. Do 1999. godine, bila je menadžerka projekata G17, a potom je u G17 PLUS ekspertskoj mreži obavljala je funkciju izvršne direktorke do 2001. godine.

Početkom dvehiljaditih, bila je zamenica direktora Instituta G17 za ekonomska i društvena istraživanja, a od 2004. narodna poslanica, predsednica poslaničke grupe, predsednica i članica Odbora za evropske integracije, članica Odbora za finansije, Odbora za ekonomski razvoj i Administrativnog odbora. Šest godina je bila je šefica skupštinske delegacije pri Parlamentarnoj Skupštini OEBS-a (2006.-2012.), a zatim potpredsednica Vlade Republike Srbije za evropske integracije (2012.-2013.).

U Centru za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD) radila je kao savetnica za međunarodne odnose (2014.-2015.), a od novembra 2015. do jula 2017. godine, bila je posebna savetnica za evropske integracije u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.