Evropski pokret u Srbiji, Centar za regionalizam i Panevropska unija Srbije dodelili su godišnju nagradu „Živorad Kovačević” za 2024. godinu za doprinos razvoju dobrosusedskih odnosa Srbije i regionalne saradnje.

Ove godine, nagradu je primio novinar i urednik Radio Slobodne Evrope, Omer Karabeg. Priznanje mu je uručio predsednik Evropskog pokreta u Srbiji, Radomir Diklić, u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Primajući nagradu, Karabeg je istakao važnost emisije „Most” koju vodi, naglašavajući da i u najtežim vremenima postoje ljudi spremni na dijalog. „Radeći emisiju ‘Most’ tražio sam ono što spaja ljude i video sam da su tolerancija i uvažavanje drugog ono što nam najviše nedostaje”, rekao je Karabeg.
Omer Karabeg je takođe naglasio da njegov rad predstavlja način da pokaže kako se ne miri sa raspadom SFR Jugoslavije. „Dobro se osećam kada svake nedelje zovem Beograd, Sarajevo, Prištinu, Zagreb, Podgoricu, razgovaram sa ljudima i imam utisak da je divna domovina i dalje tu, iako su je davno sahranili”, dodao je Karabeg.

Predsednik EPuS Radomir Diklić je izrazio čast što može uručiti priznanje „graditelju Mostova” i naglasio da je Karabegov rad od izuzetne vrednosti. Jelica Minić, u ime EPuS, istakla je da Karabeg spretno plete veze koje su pokidane ratovima u regionu, posebno sada u atmosferi kojom se niko ne može pohvaliti.

DSC09579