Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani poručio je danas u Beogradu da bez stabilnog regiona nema stabilne Evropske unije i da će Zapadni Balkan biti jedan od prioriteta predsedavanja Bugarske Evropskoj uniji.

„Ovde sam da podvučem važnost ovog regiona za stabilnost čitave Evrope“, kazao je Tajani na sastanku sa predstavnicima civilnog društva okupljenim u Nacionalni konvent o Evropskoj uniji (NKEU).

Visoki evropski zvaničnik, koji je u posetu Srbiji doputovao nekoliko dana uoči objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan, rekao je na skupu u beogradskom hotelu „Metropol“ da je saglasan sa ocenom predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera da bi 2025. godina mogla da bude godina pristupanja Srbije i Crne Gore Uniji.

Tajani je, podsetivši da je Srbija u pregovaračkom procesu do sada otvorila 12 poglavlja, ocenio da zemlja „napreduje krupnim koracima u pravom smeru“, ali da je u budućnosti potrebno velike napore uložiti u reformu pravosudnog sistema i intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine.

„Očekujem nastavak reformi, dalji rad na pregovaračkim poglavljima 23 i 24 i reformu pravosudnog sistema, za šta je neophodno izvršiti izmene Ustava“, kazao je on i dodao da je vladavina prava nešto na čemu će EU naročito insistirati u daljem toku pregovora.

“Vladavina prava nije opcija, to je obaveza koja garantuje snažniju, jedinstveniju i demokratičniju Evropu”, rekao je on i dodao da je sloboda izražavanja uslov demokratskog i civilnog društva,

Tajani je kazao da u tom kontekstu mora postojati i „podrška novinarima i svima koji su za vladavinu prava”.

Govoreći o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, Tajani je kazao da je u ovom trenutku najvažnije da dođe do „nove faze normalizacije odnosa“ i da je nedavno ubistvo lidera građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića u Mitrovici pretilo da „dovede u opasnost sve što je do sada postignuto“.

Pohvalivši reakcije predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, koje su, po njegovim rečima, sprečile takav scenario, Tajani je izrazio podršku daljem dijalogu Beograda i Prištine, jer je on „značajan i za EU u celini“.

„Evropski parlament želi da sve okolnosti ubistva budu rasvetljene. Pravda mora da stigne sve one koji su odgovorni“, naglasio je predsednik Evropskog parlamenta.

Tajani, koji će tokom posete Srbiji, pored razgovora sa najvišim državnim zvaničnicima, učestvovati i na ekonomskom forumu posvećenom investicijama i razvoju, ukazao je na važnost ekonomskog aspekta pridruživanja.

„EU je najveći trgovinski partner Srbije. Ekonomija Srbije beleži rast od dva odsto i to je značajna činjenica. Želimo da dodatno podržimo taj rast i podstaknemo obim privatnih investicija“, rekao je on.

Uz poruku da je dosadašnji iznos ulaganja EU u Srbiji prešao brojku od tri milijarde evra, Tajani je poručio da će trend investiranja u zemlju biti nastavljen, a da će se u budućnosti naročito insistirati na pomoći malim i srednjim preduzećima.

Za EU će u narednom periodu naročito biti značajno rešavanje migrantskog pitanja, borba protiv terorističkih pretnji, koja podrazumeva unapređenje spoljne i unutrašnje bezbednosti, kao i hvatanje u koštac sa klimatskim promenama.

„Vaša bezbednost je naša bezbednost, vaši izazovi su naši izazovi“, poručio je on.


Tajani
 je posebnu pažnju u govoru posvetio pitanju mladih, za koje je, kako je rekao, potrebno obezbediti konkretnija rešenja i perspektive.

„Ne smemo samo da kažemo polako, pronaći ćete posao, već i da im ponudimo neka konkretna rešenja. Potrebno im je omogućiti da mirno putuju, čemu je već u značajnoj meri doprineo program razmene Erazmus+“, kazao je Tajani.

Koordinatorka NKEU Nataša Dragojlović zahvalila je visokom evropskom funkcioneru na poseti Srbiji u ovako važnom trenutku i ukazala na značaj uloge civilnog društva u dosadašnjem procesu integracija.

Ona je rekla da se civilni sektor u Srbiji već dve decenije zalaže za reforme koje vode standardima i vrednostima EU.

Na pitanje Dragojlovićeve o stavu Španije, koja traži da se Kosovo izuzme iz Strategije EU za Zapadni Balkan, Tajani je rekao da svaka članica EU ima svoje strategije i političke izbore, ali da Unija nastoji da dostigne harmonizovanu i jedinstvenu evropsku spoljnu politiku.

“Mislim da je pozicija EU da se favorizuje dijalog Beograda i Prištine u nastojanju da se stigne do rešenja koje je pravno prihvatljivo pre nego što Srbija postane punopravna članica”, kazao je on.

Dragojlović je pozdravila podršku Evropskog parlamenta naporima da se rasvetle okolnosti ubistva Olivera Ivanovića i kazne odgovorni za taj zločin.

Programska menadžerka Građanskih inicijativa Bojana Selaković je ocenila da se u Srbiji svaka kritika vlasti doživljava kao neka vrsta neprijateljstva“ i postavila pitanje kako u takvoj konstelaciji pronaći način za funkcionisanje.

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević je izrazio nadu da će se glas sudija i tužilaca iz Srbije dovoljno čuti u Evropskom parlamentu i poručio da kritike upereni ka vlasti, kada je reč o oblasti pravosuđa, moraju biti prilično oštre.

Sonja Tošković iz Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP) osvrnula se na pitanje migracija i azila, rekavši da je Srbiji konstantna podrška EU na rešavanju tih pitanja od izuzetnog značaja.

Odgovarajući na pitanja predstavnika NKEU, Tajani je potencirao značaj vladavine prava i slobode štampe, za koju je rekao da je ključna demokratska tekovina, te da ohrabruje vlasti u Srbiji da se tom pitanju značajnije posvete.

On je najavio i da će predstavnici ostalih evropskih institucija uskoro posetiti Beograd, i podsetio da će u Sofiji će u maju biti održan samit država EU i Zapadnog Balkana, koji će biti od izuzetnog značaja za zemlje regiona.