Ovogodišnji  REACT! projekat  uspešno je završen REACT kampom u Gusinju od 3. do 8. septembra 2018. godine. Pobednicima konkursa za eseje iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Kosova* pridružili su se i učesnici iz Albanije, Bugarske, Hrvatske i Rumunije, pa se u Gusinju okupilo ukupno više od 60 mladih lidera zainteresovanih  za međususedske odnose, poverenje i razumevanje među mladima u regionu.

Tokom pet dana trajanja kampa učesnici su imali priliku da čuju zanimljiva predavanja, razmene iskustva, upoznaju se sa vršnjacima iz regiona i obiđu prirodne lepote Gusinja i Plava. Organizovano je više od 15 radionica, predavanja i panel diskusija, video uključenje u štab NATO u Briselu i predavanje Džejmsa Apaturaja iz generalnog sekretarijata za politička pitanja i bezbednosnu politiku; filmske večeri pod otvorenim nebom; kao i posete Gusinjskoj sobi, Plavskom jezeru i ostalim prirodnim lepotama u okolini.

Iz Srbije su na kampu učestvovali pobednici nacionalnog konkursa za eseje ”Zapadni Balkan za 20 godina – izazovi i mogućnosti” – Mina Ćorović, Slobodan Ranković, Zorana Milovanović, Milica Janković i Stefan Todorović, kao i predsednik i zamenica predsednika Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji Đorđo Cvijović i Isidora Martinenko.  Đorđo i Isidora imali su priliku da budu govornici na panel diskusijama i sa mladima razgovaraju o uticaju pregovaračkog procesa na region Zapadnog Balkana i mobilnosti mladih u regionu Zapadnog Balkana.

RECAT kamp je, pored uobičajenih tema o kojima mladi uče i razmenjuju iskustva, a to su vladavina prava i izgradnja poverenja, stabilnosti i demokratije, ove godine posebnu pažnju posvetio aktivizmu mladih i njihovoj ulozi u demokratskim procesima. Stoga, ovo je bio jedan mali doprinos izgradnji kapaciteta mladih da učestvuju u procesu donošenja odluka.

”Zaista divno iskustvo. Stekla sam mnogo prijatelja, čula dosta dobrih govornika i naučila nešto novo. Uživala sam  u prirodnim bogatstvima Crne Gore, koja su bez premca. Sve u svemu, nezaboravno iskustvo koje ne bih menjala”, rekla je Mina Ćorović nakon povratka u Srbiju.

Projekat REACT! organizuju Alfa centar iz Crne Gore (kao nosilac projekta), Evropski pokret u Srbiji, Balkan Forum sa Kosova*, Centar za međunarodne odnose i Asocijacija za promociju poslovanja iz BiH i Centar za istraživanje i kreiranje politika iz Makedonije uz pomoć Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO).

 

* Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti