U Kulturnom centru Novi Pazar 14. marta 2024. godine održano je predstavljanje projekta “Putokazi ka EU kroz Zapadnu Srbiju i Šumadiju”,  koji finansira Evropska unija a sprovodi Evropski pokret u Srbiji. Projekat nastoji da građanima Srbije približi proces pristupanja zemlje Evropskoj uniji, ukazujući na potencijalne koristi i brojne mogućnosti koje taj proces nosi sa sobom.

Na skupu su govoril generalna sekretarka Evropskog Pokreta u Srbiji Dragana Đurica, Nicola Bertolini, Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji, gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac i predsednik organizacije civilnog društva Građanski forum Enes Halilović, dok je diskusiju moderirala projektna menadžerka Ana Stevanović Đukić.

Generalna sekretarka Evropskog Pokreta u Srbiji, Dragana Đurica, istakla je važnost ovog projekta za informisanje i angažovanje građana u procesu evropskih integracija, poseban naglasak stavljajući na benefite koje mladi u Srbiji mogu ostvariti članstvom zemlje u EU. Takođe, ona je govorila o aspektu decentralizacije, ističući da država Srbija nije samo Beograd, te da je cilj izmestiti aktivnosti da se realizuju u svim delovima zemlje.

Nicola Bertolini podržao je inicijativu, naglašavajući značaj saradnje između Srbije i EU u ostvarivanju zajedničkih ciljeva.

– Evropska Unija je u Srbiji najveći donor, ali ona je i partner, a partnerstvo podrazumeva da nema granica ulaganjima, rekao je Bertolini.

Na događaju su prezentovani ključni aspekti projekta, uključujući njegove ciljeve, planirane aktivnosti i očekivane rezultate strategije koja će se implementirati tokom naredne 3 godine, koliko je predviđeno trajanje projekta.

Fotografije sa događaja možete pogledati OVDE.