Konferencija ,,Veće angažovanje civilnog društva u Ekonomskom i investicionom planu: put napred” u organizaciji Evropskog pokreta u Srbiji i Instituta za saradnju i razvoj iz Tirane održana je 15. maja 2024. u Medija centru u Beogradu.

Cilj skupa bio je da se predstave ključni nalazi i preporuke regionalnih studija:

  1. Dosadašnji rezultati specijalizovanih organizacija civilnog društva i tink tankova u regionu
  2. Institucionalni akteri, mehanizam i angažovanje NVO

, kao i mehanizama za njihovo učešće.

Govornici su se fokusirali na dve značajne inicijative u okviru klastera projekata čiste energije u regionu koji se nalazi u Srbiji: Vetropark Kostolac i projekat Transbalkanskog elektroenergetskog koridora

U uvodnom delu skupa obratila je se predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić ističući veliki značaj ove teme budući da je podrška razvoju infrastrukture jedan od najznačajnijih i najvidljivijih aspekata saradnje sa EU, ali i saradnje unutar regiona.

„Naš glavni cilj je da se zajednički zalažemo i promovišemo povećano učešće civilnog društva, ali i lokalnih zajednica u osmišljavanju, sprovođenju i vrednovanju velikih infrastrukturnih projekata u našim zemljama, da uz najveće uvažavanje struke, otvorimo taj veoma zatvoreni prostor odlučivanja za ideje, potrebe i strahovanja građana, demistifikujući pitanje zastupnika opšteg interesa da ubrzano razvijamo infrastrukturu u regionu, kao pretpostavku za uspešan razvoj u svim drugim oblastima“, izjavila je Minić.

Moderatorka konferencije bila je Dragana Đurica, generalna sekretarka Evropskog pokreta, koja je u svom govoru naglasila da je nužno iskoristiti veliki potencijal OCD u ovoj oblasti jer „njihovo prisustvo povećava transparentnost i odgovornost, razumevanje lokalnih potreba, a takođe promoviše ekološki prihvatljive prakse“.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini u svom izlaganju osvrnuo se na svoje prethodno profesionalno iskustvo u oblasti civilnog društva: „ Kada smo 2013. izradili smernice za podršku Evropske Unije civilnom društvu  u regionu Zapadnog Balkana uspeli smo da civilno društvo učinimo važnim partnerom vlada u svim zemljama, osim u Srbiji. Sada, nakon deset godina, konačno je uspostavljen Savet za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva“.

Govoreći o Ekonomskom i investicionom planu, Bertolini je istakao da plan predstavlja izvrsnu priliku za unapređenje ekonomskih i infrastrukturnih veza među zemljama u regionu. Međutim, priznao je da u tom okviru nije jasno definisana uloga civilnog društva. Naglasio je da se ne radi samo o stvaranju prostora za civilno društvo, već i o njihovoj sposobnosti i kapacitetu da budu pouzdani partneri u radnim grupama, uz napomenu da civilno društvo mora angažovati stručnjake, a ne samo aktiviste.

Ardian Hackaj iz Instituta za saradnju i razvoj istakao je jedan jedini zahtev –  „U svaku LIP tendersku proceduru, bilo da se radi o pripremi ili implementaciji, uvedite ili dodajte budžetsku stavku koja će biti isključivo i obavezno namenjena lokalnim organizacijama civilnog društva, zajednicama ili bazičnim inicijativama (eng. grassroots) koje su pogođene.”

Ostali panelisti na konferenciji bili su:

  • Ljuba Siljanoska, zamenica direktora, Stalni Sekretarijat Transportne zajednice
  • Aleksandar Kovačević, viši gostujući istraživač na Oksfordskom institutu za energiju
  • Dirk Bušle, zamenik direktora, Sekretarijat Energetske zajednice (online)
  • Jovan Rajić, predsednik Upravnog odbora, Regulatorni institut za obnovljivu energiju (RERI)
  • Nemanja Nenadić, programski direktor, Transparentnost Srbija
  • Vil Bartlet, stariji istraživač, Politička ekonomija Jugoistočne Evrope, Londonska škola ekonomije i političkih nauka

DSC_0082