Kako bi građanima i građankama približili proces proširenja Evropske unije i razgovarali o koristima koje ono donosi, Evropski pokret u Srbiji, organizovao je debatu u Prijepolju sa ciljem da se predstavi proces evropskih integracija iz perspektive građana Crne Gore, koja je, kao i Srbija, na putu za članstvo u EU.

Narod je u zemljama Zapadnog Balkana nedovoljno informisan o procesu pristupanja Evropskoj uniji, a sa druge strane ljudi u zemljama članicama Evropske unije shvataju zdravo za gotovo to članstvo i nemaju previše osećaja za zemlje koje tek treba da uđu, da dosta stvari tu nije usklađeno, da je potrebno balansiranje sistema, našeg sa sistemom Evropske unije, koji mi moramo da dostignemo – kaže Radoje Mijušković iz partnerske organizacije „Alfa Centar“ iz Nikšića i dodaje da se pre svega to odnosi na ekonomske i političke kriterijume, kao i da je u procesu informisanja značajna uloga medija.

Isidora Martinenko iz Evropskog pokreta u Srbiji kaže da je cilj debate da doprinesu da građani što bolje razumeju sam proces, da se na lokalu otvori diskusija. Šta je to dobro što proces donosi, šta su prednosti i mane ulaska u Evropsku uniju, neka su od pitanja na koja se na debatama daje odgovor.

Crna Gora je na svom evropskom putu odmakla najviše od zemalja u regionu i od ukupno 33 Poglavlja, ima još jedno neotvoreno. Koliko god da je otvaranje Poglavlja značajno u procesu pristupanja EU, mnogo bitniju ulogu ima ispunjavanje traženih uslova i usklađivanje sa propisima i praksama u zemljama Evropske unije.

Najveći problem koji može da nastane jeste da država nespremna uđe u Evropsku uniju. Može da se desi da administrativno neka zemlja uđe u završnicu pregovora o pristupanju, a da nisu dovoljno izgrađene institucije sistema, da nema obrazovnog kadra. Takve primere imamo u susedstvu u Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj…Na kraju krajeva, odluka o proširenju je čisto politička i ako bude u interesu Evropske unije da neka država bude primljena, to će biti urađeno i ako svi kriterijumi nisu usklađeni, što je medveđa usluga – objašnjava Mijušković.

Organizovanje debata samo je jedna od aktivnosti koju Evropski pokret sprovodi u okviru projekta EnlargEUrope.

Imamo aktivnosti poput Fejsluka, kada poznate ličnosti vodimo na lokal i sa njima razgovaramo o njihovom iskustvu sa Evropskom unijom, što je publici izuzetno zanimljivo. Sa druge strane, imamo ovaj vid ekspertskog razgovora i treća aktivnost su evropski časovi, u okviru kojih srednjoškolcima držimo obuku o procesu evropskih integracija da bi oni mogli racionalno da donesu odluku da li su za taj proces ili ne – kaže Martinenko.

Događaj je organizovan u okviru projekta EnlargEUrope koji se realizuje sa ciljem da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja procesa proširenja Evropske unije i prijema u članstvo zemalja Zapadnog Balkana. Projekat realizuje Evropski pokret u Srbiji uz podršku Evropske komisije. Pored partnera iz Crne Gore, u projekat su uključene i organizacije iz Hrvatske, Litvanije, Rumunije i Poljske.

 

Tekst je prethodno objavljen na TV Forum.