Šta povezuje skroz ženski rep kolektiv Reykjavíkurdætur sa Islanda, surf rokera sa roditeljima iz Čilea i norveškim pasošem  Boy Pabla i elektro/hip hop Témé Tana iz Kinšase i Brisela? Do sada manje-više ništa osim činjenice da od muzike, bez obzira koliko si kreativan i talentovan, verovatno nema ‘leba. Možda je ovo najbolnije jasno kada ti se drugar zaposli u jednom srpskom orkestru pa plata kasni šest meseci… Ni u Srbiji ni u celoj Evropi nema dovoljno podrške da pošteno sa muzičarima posluju vodeće komanije u muzici, nema dovoljno sposobnih profesionalaca u toj industriji niti ima dovoljno para u čitavom sistemu da se čuje i održi neki novi zvuk.

Evropska unija planira da sve ovo značajno promeni. Music Moves Europe (MME) je novi poduhvat Evropske komisije koji objedinjava aktivnosti namenjene podršci i daljem razvoju muzike u Evropi. Podrazumeva finansiranje i drugu podršku projektima namenjenim ostvarivanju tri osnovna cilja: promovisanje kreativnosti i inovativnosti, čuvanje i širenje raznolikosti evropske muzike i prilagođavanje prednostima digitalizacije.

Do sada je MME stavljao poseban akcenat na promociju i uzgajanje uspeha muzičara izvan granica samo njihove zemlje. Ovaj poduhvat želi da pronađe i ustali načine da mladi žive od muzike i kada njihov zvuk izlazi van granica postojećeg dominantnog muzičkog obrasca kod kuće. Time se otvara mogućnost da oni steknu slušaoce sličnih ukusa širom Evrope. Na više mesta se ističe da platforma želi što više da omogući da umetnici stvaraju na svojim, narodnim jezicima. MME muzičarima nudi mogućnost da iza njih u budućnosti stoji veliki i snažan igrač koji će osigurati poštenije poslovanje sa džinovima moderne mužičke industrije. Na primer, Music Moves Europe pokušava da muzičarima pruži način da budu vidljivi i konkurentni na modernim platformama za strimovanje muzike poput Spotify-a i da osiguraju poštene isplate kada se njihova muzika sluša.

Radi ostvarivanja ovih ambicioznih ciljeva u avgustu 2018. je realizovan konkurs za treninge mladih profesionalaca u muzici. Predloženi skup treninga je raznolik i pruža nešto i samim muzičarima a i mladima koje žele da se bave poslovima organizacije koncerata, promocije muzike i drugim povezanim poslovima suštinski potrebnim razvijenoj modernoj muzičkoj industriji. Ovim putem će mladi dobiti priliku i da putuju u druge evropske zemlje sa višim standardima rada da iz prve ruke nauče kako da uspeju i u svojoj zemlji kroz posebno organizovane MME programe praktičnog učenja.

Takođe su uspešno okončan konkurs za inovativne predloge novih načina distribucije muzike i reforme starih. Ovaj konkurs je jasno istakao četiri prioriteta čitave Music Moves Europe platforme. Prvo, traže načine poboljšanja dostupnosti repertoara evropskih muzičara izvan već ustaljenog mejnstrima. Drugo, žele da pronađu nove algoritme i uredničke alate koji bi evropsku muziku učinile vidljivijom korisnicima digitalnih platformi za slušanje muzike. Treće, žele konstruktivno da promovišu raznolikost postojećeg zvuka. Na kraju ističu kao poseban prioritet želju da se što više čuju lokalni jezici naroda širom čitave Evrope. Čitav tekst konkursa je dostupan na https://www.euro-access.eu/calls/music_moves_europe__online_and_offline_distribution i može biti od koristi i ovde radi upoznavanja sa mogućim formatom budućih projekata jer su njihova sredstva dostupna i srpskim fizičkim i pravnim licima.

Kao kruna dosadašnjih napora je stvorena Music Moves Europe Nagrada za Talente (Talent Awards). Ove godine su nominovali po 4 izvođača u 6 žanrovskih kategorija. Žiri je izabrao po dva iz svake a otvoreno je i onlajn glasanje za po još jednog pobednika iz svake kategorije. Lista dosadašnjih pobednika je dostupna na https://musicmoveseuropetalentawards.eu/newsitems/and-the-winners-of-the-music-moves-europe-talent-awards-2019-are/ linku dok je onlajn glasanje trenutno otvoreno na https://musicmoveseuropetalentawards.eu/vote-now/. Pobednici će dobiti znatno više od zlatne statue jer će im organizatori pružiti finansijsku i logističku pomoć da krenu na ambicioznu evropsku turneju. Nagrade će biti zvanično dodeljene na ESNS (Eurosonic Noorderslag) 2019 festivalu od 16. do 19. januara u holandskom gradu Groningenu. Ako glasate ulazite u izbor za plaćeni put na festival.

Dosadašnje aktivnosti MME platforme predstavljaju samo početak rada i dostupnih sredstava Evropske unije. Evropska komisija je najavila znatno proširenje programskih aktivnosti nakon 2020. kada se jasnije ustanove potrebe evropskih muzičara. Svim ovim naporima Evropa čini snove o jakoj i profesionalnoj muzičkoj industriji ostvarljivim mladim muzičarima kontinenta. Polako se otvaraju vrata kreativnim ljudima, bili oni sa Islanda, iz Srbije ili bilo gde između, da se u potpunosti ostvare kao umetnici i žive od svoje muzike.

 

Autor: Boris Milanović,

volonter Evropskog pokreta u Srbiji