U subotu 2. decembra 2023. godine obeležen je formalni kraj jedanaestomesečne avanture deljenja znanja, povezivanja i razvoja za generaciju mentorina 2022/2023 na mentorskom programu za žene „Podeli svoje znanje“.

Završni događaj bio je prilika za osvrt na 11 meseci grupnog rada i druženja, u okviru kojih su organizovane sledeće aktivnosti: Radionica o Upravljanju ličnim i poslovnim finansijama (26.02.2023.), u vođstvu ekspertkinja Biljane Lazarević i Karoline Herbut; Radionica o Digitalnom marketingu i Preduzetništvu (23.07.2023.), u vođstvu ekspertkinja Milice Čalije i Sonje Dakić; Radionica o upravljanju projektima i socijalnom uticaju (09.09.2023.) u vođstvu ekspertkinje Zorane Milovanović; Okrugli sto „Žensko liderstvo u zajednici“ (11.03.2023.), u kojem su učestvovale panelistkinje Sofija Todorović (YIHR), Gordana Čomić (političarka); Biljana Stanojević (ekspertkinja za rodnu ravnopravnost); Okrugli sto „Rodno osetljiv jezik i mentorstvo“ (29.05.2023.), u kojem su učestvovale panelistkinje Maja Sedlarević (političarka), Olivera Miloš Todorović (preduzetnica) i Milica Batričević (aktivistkinja); Okrugli sto „Tiha diskriminacija kao kamen spoticanja rodnoj ravnopravnosti“, u kojem su učestvovali panelisti Miša Stojiljković (novinar), Vladimir Kozbašić (aktivista) i Aleksandar Pavlović (istraživač), Studijska poseta Bijeljini „Ženska zajednica ne poznaje granice“ (16-18.06.2023.) prilikom koje su se učesnice upoznale sa radom i zalaganjem Udruženja „Lara“ Bijeljina. Istovremeno, mentorine su realizovale i evaluaciju mentorskog rada u parovima 1na1, te razmenile informacije o daljim planovima profesionalnog razvoja i prilikama za dalju saradnju.

Nakon radnog dela i dodele sertifikata za uspešno učešće u Programu, mentorinama su se pridružile i alumni mentorine i mentorke, te kroz upoznavanje i povezivanje dodatno osnažile žensku zajednicu okupljenu oko Programa koja promoviše saradnju, podršku i žensku solidarnost.

Prilikom Alumni okupljanja, emitovan je kratak film o programu Podeli svoje znanje, pod nazivom „Deljenjem znanja do rodne ranvopravnosti“, u kojem su sagovornice podelile iskustva sa Programa, poslale poruke o značaju mentorske saradnje za rodnu ravnopravnost i istakle glavne pravce daljeg razvoja Programa – realizacija programa u Bosni i Hercegovini, te integrisanje perspektive evropskog iskustva i prakse u borbi za rodnu ravnopravnost.

Konkurs za novu generaciju mentorina (2023/2024), biće otvoren tokom druge polovine decembra 2023. godine i aktivno promovisan na mrežama i informativnim kanalima Evropskog pokreta u Srbiji.

Staytuned and get ready for a new mentorship adventure!

Program partnerski realizuju Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Evropski pokret u Srbiji od 2010. godine.

The program has been implemented in partnership by the Embassy of the United States of America in Belgrade, the Organization for European Security and Cooperation (OSCE) – Mission in Serbia and the European Movement in Serbia since 2010.