Evropski pokret u Srbiji je od 11. do 17. Marta organizovao BOLD radionicu za omladinski aktivizam Winter Hub u Novom Pazaru u okviru projekta „Mladi su (za) rešenje“. U radionici je učestvovalo 34 mladih aktivista iz: Srbije, Bsone i Hercegovine i Crne Gore; koji su imali priliku da usavrše svoje sposobnosti u razvijanju projektnih ideja i prošire svoja znanja u poljima: aktivizma, komunikacija sa širom javnošću, pristupu donatorskoj zajednici i primerima aktivizma u EU.

Radionica je započela interaktivnom „networking“ sesijom gde su mladi imali priliku da se upoznaju i saznaju o međusobnim interesovanjima i idejama. Networking sesiju su koordinirali Nenad Bušić, predsednik „Foruma mladih“ Evropskog pokreta u Srbiji i Katarina Bogićević potpredsednica „Foruma mladih“ Evropskog pokreta u Srbiji koji su mladima dali uvid u stanje diskurska o organizacijama civilnog društva među mladima i ohrabrili ih da nastave svoj angažman u neprofitnom sektrou.

Drugi dan radionice započeo je sesijom Sofije Todorović, direktorke Incijative mladih za ljudska prava(YHIR). Sofija je mladima prenela širi kontekst u kojem OCD učestvuju u građanskom aktivizmu i kroz svoja lična iskustva predstavila praktičan rad unutar organizacija civilnog društva. Takođe mladi su imali prilike da više čuju o organizacijama koje se bave aktivizmom u poljima: rodne ravnopravnosti i socijalne inkluzije, regionalne saradnje i pomirenja, ekologije i zaštite životne sredine. Učesnici su kroz moderirane diskusije preneli sopstvena iskustva i mišljenja o radu u oblasti građanskog aktivizma kao i o kontroverznim temama unutar polja aktivizma.

U sklopu programa o aktivizmu Zorana Milovanović, projektna menadžerka u Evropskom pokretu u Srbiji i Nataša Niškanović, osnivačica Udruženja za održivi razvoj „Nitna“ i ko-osnivačica Festivala drugačije mode su učesnicima prenele kakvo je stanje socijalnog preduzetništva u Srbiji, njihova iskustva u istraživanju i rukovođenju unutar sektora i o mogućnostima za mlade da sami osnuju svoja socijalna preduzeća. Takođe su im objasnili sa kakvim izazovima se susreću socijalna preduzeća i koji su najbolji koraci za savladavanje mnogobrojnih prepreka unutar sektora.

Drugi dan radionice se završio sesijom Pierr Bachelier-a, direktora studentskih poslova u College of Europe i Valentin Dupouey-a, deirektora komunikacija u College of Europe. Pierre je učesnicima predstavio College of Europe kao priliku za postdiplomsko obrazovanje na temu evropskih politika i integracija, dok je Valentin predstavio praksu studenata College of Europe u sferi građanskog aktivizma i učesnicima dao smernice za dalji angažman u sektoru.

Ataše za kulturu ambasade Sjedinjenih Američkih Država i kreatorka BOLD programa Holly Zardus obratila se polaznicima Winter Hub-a na otvaranju trećeg dana programa. Ona je iskoristila priliku da informiše učesnike o prilikama koje BOLD Program nudi mladim aktivistima i aktivstkinjama koji žele da stvaraju pozitivne promene u zajednici i razvijaju omladinsku saradnju u Regionu. Kako je ona navela, pored prepoznavanja podrške koja u okruženju za mlade postoji, izrazito je važno da mladi osveste i veruju da mogu menjati stvari, te ostvariti svoj liderski duh uz međusobnu saradnju.

U toku trećeg dana je ekspertkinja za komunikacije i osnivačica Udruženja za održivi razvoj „Nitna“ i ko-osnivačica Festivala drugačije mode Nataša Niškanović, prenela učesnicima kako da  kreiraju aktivističke kampanje i kako da kroz komunikaciju dođu do ciljne grupe i podrške. Mladi aktivisti i aktivistkinje uz njenu podršku su dobili i praktično znanje koje im pomaže da unaprede svoje aktivističke ideje u segmentu komunikacije, vidljivosti i kampanja kroz interaktivnu sesiju u kojoj su kreirali mini kampanje za sopstvene projekte.

Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Dragana Đurica je na kraju trećeg dana razgovarala sa polaznicima na temu kako napraviti dobru fundraising kampanju i kreirati plan za fundraising, kao i koje metode pristupa donatorskoj zajednici treba koristiti. Ona je tom prilikom podelila svoje iskustvo u ovoj oblasti sa mladima i ohrabrila ih je da budu istrajni u ostvarivanju svojih ciljeva. Kroz interaktivni deo predavanja, učesnici su imali priliku da predstave svoju strategiju za fundraising.

Kako kreirati projekat i odgovoriti na najvažnija pitanja u pisanju projekata koristeći inovativne metode, ali i kako izraditi održivu projektnu ideju polaznicima Winter Hub-a predstavila je projektna menadžerka Evropskog pokreta u Srbiji Zorana Milovanović. Ona je, u toku poslednja 3 dana, ukazala na neke od najvažnijih stavki na koje mladi treba da se fokusiraju u pisanju projekata i na koji način, ali i koje su najčešće greške koje prave i iskusni projektni menadžeri. Učesnici su imali priliku da svoje projektne predloge uobliče po najnovijoj praksi u sferi projektnog menadžmenta i da direktno sa Zoranom sarađuju na njihovoj izradi projektnih ideja. U toku interaktivnog dela mladi su imali priliku da projektne predloge koje su izradili u toku radionice podele sa ostalim učesnicima i prepoznaju koje su jače i slabije stavke unutar samih predloga.

Pretposlednjeg dana učesnici su posetili Novi Pazar i uživali su u jedinstvenoj kulturi Pazara i podelili su svoja iskustva na radionici uz kafu i mantije.

Učesnici su poslednji dan finalizovali svoje projektne predloge i pripremili ih za dalju mentorsku podršku koju će im eksperti održati u narednim mesecima.

U sklopu projekta „Mladi su (za) rešenje“ Evropski pokret u Srbiji će organizovati i Summer Hub, koji će dati priliku još 45 mladima da prošire svoja znanja i veštine u polju građanskog aktivizma i da postanu lideri u svojim lokalnim zajednicama.

Slike sa radionice možete pogledati ovde: https://flic.kr/s/aHBqjBkmHQ

Projekat „Mladi su (za) rešenje“ je finansiran kroz grant Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.