NAJAVA

U periodu od 11. do 17. marta 2024. godine u okviru projekta “Mladi su (ZA) rešenje”, četrdeset odabranih mladih lidera iliderki iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije , biće u prilici da uz ekspertsku podšrku steknu znanja i veštine potrebne za iniciranje, razvoj i realizaciju aktivističkih projekata u lokalnim zajednicama kroz sedmodnevni program Winter Hub Mladi su (ZA) rešenje. Program je namenjen razvoju znanja i veština mladih za rešavanja problema u svojim lokalnim zajednicama uz informisanje i promociju demokratskih i evropskih vrednosti i povezivanje mladih u regionu! Radionice će biti posvećene aktivizmu u oblastima pomirenja i saradnje mladih u regionu, zagovaranju i promociji ljudskih prava, ekologiji, cirkularnoj ekonomiji i socijalnom preduzetništvu evropskim vrednostima i umrežavanju, ali i praktičnom radu eksperata sa mladima u oblasti ma projektnog menadž menta, kampanja i  komunikacija i fandrejzinga.

Eksperti i ekspertkinje poseduju vredno iskustvo u realizaciji aktivisitčkih inicijativa, ali i razvoju i vođenju organizacija civilnog društvakoje će preneti mladima u formi neposrednog znanja i podrške u razvoju praktičnih veština koje su potrebne mladim liderima i liderkama u aktivizmu . Mladi će biti u prilici da iz prve ruke čuju iskustvo eksperata u različitim tematskim i praktičnim oblastima, kao i da uz ekspertsku podršku razvijaju svoje aktivističke ideje do nivoa projektnih aplikacija Program je kreiran prema modelu kratkih predavačkih sesija uz direktno uključivanje mladih, debate i razgovore, kao i timski i samostalni rad uz ekspertsko vođenje i pružanje povratnih informacija na rezultate koje učesnici i učesnice postižu već tokom radionica. Poseban segment Winter Hub Mladi su (ZA) rešenje programa, predstavljaju online sesije sa predstavnicima Univerziteta College of Europe , koji će se osvrnuti na inovacije u obrazovanju i modele pružanja podrške mladim liderima i liderkama kroz formalno obrazovanje, kao i evropske aktivističke prilike i prakse. U okviru programa biće predstavljena Balkanska Omladinska Mreža (BOLD) koja predstavlja platformu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji za osnaživanje i umrežavanje mladih lidera i liderki u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Na kraju programa, mladi će imati priliku da ekspertima predstave svoje ideje u kratkim prezentacionim formama, a u cilju razvoja veštine komunikacije i zagovaranja za podršku aktivističkim projektima mladih. Nakon završetka sedmodnevnog programa edukacije, mladi polaznici/ce imaće priliku da kroz mentorski rad sa ekspertima pretvore svoje ideje u gotove projektne proizvode za čiju podršku mogu da zagovaraju kod
različitih donatora. U okviru projekta „Mladi su (ZA) rešenje“ rešenje“, rad mladi h tokom Winter&Spring Hubova i mentorskog procesa , biće publikovan u publikacij i „Mladi su (ZA) rešenje“ u cilju promocije omladinskog pogleda na rešavanje problema i izazova u lokalnim zajednicama glas i ideje mladih moraju da se čuju!

PROGRAM JE VAŽAN MLADIMA JER MLADI IMAJU PRILIKU DA:
o  Steknu praktična znanja i veštine u aktivizmu;
o  Informišu se o aktuelnim aktivističkim temama;
o  Podstaknu razvoj liderskih veština i liderskog duha;
o  Umreže se sa mladima u regionu;
o Svoju aktivističku ideju pretvore u projektni predlog.

Evropski pokret u Srbiji, projektom Mladi su (ZA) rešenje ”, nastoji da podstakne aktivizam mladih u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, jačajući njihov kapacitet za angažovanje u rešavanju izazova u lokalnim zajednicama, uz promovisanje demokratskih i evropskih vrednosti . Projekat je deo šire regionalne platforme za mlade BOLD (Balkanski omladinski lideri) koju podržava Ambasada SAD u Srbiji nudeći im program radionica i obuku u Srbiji, program akademskih i profesionalnih promena u SAD, i male grant fondove za projekte koji će ostvariti pozitivan i od rži vi život. U fokusu BOLD programa je osnaživanje mladih u Srbiji kako bi postali ekonomske/i i lidere/lideri civilnog društva koji se međusobno s arađuju da bi se izborili sa najvažnijim izazovima, uz regionalno povezivanje i saradnju. Više o projektu “Mladi su (ZA) rešenje” možete pronaći ovde.

Projekat je finansiran kroz grant Ambasade SAD u Srbiji.