Organizacije civilnog društva izražavaju veliku zabrinutost za život i zdravlje mladih aktivista i aktivistkinja koji se bore za fer i slobodne izbore usled veoma oštrih javnih napada na njih od strane najviših zvaničnika Republike Srbije.

Premijerka Brnabić je u emisiji “Hit tvit” na RTV Pink juče, 17. marta pozvala institucije “da rade svoj posao” u slučaju aktivista neformalne grupe SviĆe Nikole Ristića, kog je označila kao nasilnika i fašistu, kao i Ivana Bjelića. Na osnovu dosadašnjeg iskustva, ove reči razumemo kao pritisak na tužilaštvo od strane izvršne vlasti kako bi se kaznili aktivisti samo na osnovu instrukcije premijerke. Uvrede i diskvalifikacije koje je iznela premijerka inspirišu nasilje i stvaraju atmosferu u kojoj su napadi na aktiviste i aktivistkinje opravdani, što predstavnici vlasti dobro znaju.

Smatramo da zastrašivanje nije prihvatljivo, a posebno zabrinjava što dolazi od predsednice Vlade u tehničkom mandatu koja relativizujući termin fašizma verbalno napada mlade aktiviste. Alarmantno je što hajka na aktiviste i pozivi na sankcionisanje dolaze svega par meseci nakon hapšenja mladih ljudi tokom protesta iz decembra prošle godine, kojima se na teret stavljalo i teško krivično delo, nasilno rušenje ustavnog poretka. Neki od njih se još uvek nalaze u kućnom pritvoru.

U zemlji koja je već godinama izložena kritikama zbog postupanja prema aktivistima i aktivistkinjama, što iz godine u godinu potvrđuju i izveštaji Evropske komisije, ovakvo ponašanje premijerke predstavlja opravdan razlog za brigu.

U svetlu predstojećih lokalnih izbora i atmosfere u društvu koju karakterišu tenzije i nestabilnost, odgovorno postupanje najviših zvaničnika i njihova retorika ključni su za bezbedan javni prostor koga odlikuje pluralizam mišljenja.

Podsećamo da vršioci najviših javnih funkcija srazmerno stepenu ovlašćenja moraju biti odgovorni za javno izgovorenu reč, posebno kada se one odnose na građane koji vlast kritikuju argumentovano.

Nedopustivo je da se mladi aktivisti Nikola Ristić i Ivan Bjelić, predstavnici neformalne grupe SviĆe, već nedelju dana kontinuirano označavaju kao nasilnici na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, kao i u tabloidima zbog njihovog aktivnog zalaganja za utvrđivanje izbornih neregularnosti.

Potpisnice:

1.Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija)
2. Građanske inicijative
3. Catalyst Balkans
4. Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI)
5. Nezavisno udruženje novinara Srbije
6. Slavko Ćuruvija fondacija
7. Partneri Srbija
8. Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)
9. Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)
10. Beogradski centar za ljudska prava
11. Novi Optimizam
12. Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11
13. Centar za kulturnu dekontaminaciju
14. Autonomni ženski centar
15. SHARE Fondacija
16. CRTA
17. Evropski pokret u Srbiji
18. Centar E8