Protekle sedmice, zajedno sa partnerima i prijateljima, obeležili smo Dan Evrope. Događaj je otvorila predsednica Evropskog pokreta u Srbiji, Jelica Minić, rečima: “Evropa je projekat mira i prosperiteta. Nažalost danas imamo rat u Evropi. Mi u Evropskom pokretu u Srbiji o tome mnogo razgovaramo i naša pozicija je jasna-mi osuđujemo rat. Evropska unija je bila najveći mirovni projekat u Evropi, bila je uzor za veliki broj integracija i inicijativa i i danas je uzor kada se nosi sa brojnim problemima.” Nakon pozdravnog govora je usledila dodela priznanja “Doprinos godine Evropi”, a ovogodišnje dobitnice su tužiteljke Jasmina Paunović i Bojana Savović.

“Čast mi je da sam jedna od onih koja se bori i koja će se boriti. Teška vremena su iza nas, a još teža ispred. Daćemo sve od sebe. Ne dam zakonitost, ne dam Ustav. Ne dam na svoj integritet i svoju profesionalnost”- izjavila je ovim povodom tužiteljka Paunović. Koleginica Savović joj se pridružila rečima :”Od prvih tužilačkih dana verujem u evropske vrednosti -jake i transparentne institucije, vladavinu prava i pravnu državu. I daću sve od sebe da ih u budućnosti branim kao i do sada.”

Priznanje “Doprinos godine Evropi” se dodeljuje za govor, knjigu, konkretnu akciju ili stav pojedinca, organizacije ili grupe građana koji su u protekloj godini značajno doprineli procesu evropskih integracija i promociji evropskih ideja i vrednosti u našoj zemlji.

Drugi deo događaja bio je posvećen Evropskim razgovorima, a naša gošća je bila ambasadorka Portugalije, Marija Viržinija Mendes de Silva Pina sa kojom su razgovarali bivši ambasador Srbije u Portugaliji, potpredsednik EPuS-a Duško Lopandić i projektna menadžerka Zorana Milovanović. Oni su komentarisali video materijal iz Lisabona i izjave građana Portugalije na temu proširenja EU. Ambasadorka Mendes da Silva Pina je svoje izlaganje započela rečima: “Prirodno je da građani žele ujedinjenu Evropu, a Srbija je deo Evrope, tako da bi nam biti drago da postane članica Evropske unije”. Veruje da je većina građana Portugala proevropski nastrojena jer znaju šta im je članstvo u EU donelo. “Ono što me čini posebno ponosnom jeste to što čujem da mladi govore o evropskim vrednostima”-izjavila je ona. Smatra da bi članstvo u EU bilo dobro za Srbiju, ali da bi i EU imala koristi od proširenja.

Duško Lopandić kao jedan od najvećih problema u Srbiji vidi evroskepticizam. “Portugal je dobar primer kako se nerazvijena i izolovana država može razviti u evropskom okruženju. Problematičnim vidi i to što građani Srbije nekada na EU gledaju kao na izvor prihoda, mašinu za proizvodnju novca, dok su evropske vrednosti ono što je značajno. “U našem društvu je neophodno promeniti paradigmu prema kojoj bi stari trebalo da uče mlade i potrebno je učiti od maldih.”-dodaje on.

Ovim Razgovorima, najavili smo projekat na kome radimo, a koji “ispituje” građane EU da li žele i vide Srbiju u EU. Posetu Lisabonu omogućila je Delegacija EU u Srbiji kroz projekat Puls Evrope-Medijske posete EU.

Na kraju večeri prikazan je film ”Osam planina”, koji je dobitnik nagrade žirija na festivalu u Kanu 2022. godine. To je priča o zajedništvu i prijateljstvu i svim njihovim izazovima.

Obeležavanje ovogodišnjeg Dana Evrope su podržali Međunarodni evropski pokret i Fondacija za otvoreno društvo.