Zbog tragičnih događaja nezapamćenih u novijoj istoriji Srbije, Evropski pokret u Srbiji će odložiti proslavu povodom Dana Evrope za utorak, 23. maj u 18:00. Dan Evrope ćemo obeležiti u Dorćol Platzu, Dobračina 59b.

Program

  • 18:00 – 18:30 Dodela nagrade za Doprinos godine Evropi (imena dobitnika/ce ćemo naknadno objaviti).
  • 18:30 – 19:15 Evropski razgovori . Naša gošća je ambasadorka Portugalije, Marija Viržinija Mendes de Silva Pina sa kojom će razgovarati bišvi ambasador Srbije u Portugaliji, potpredsednik EPuS-a, Duško Lopandić. Oni će komentarisati video materijal koji donosimo iz Lisabona i izjave građana Portugalije na temu proširenja EU.

Ovim Razgovorima, najavićemo projekat na kome radimo, a koji upravo “ispituje” građane EU da li žele i vide Srbiju u EU. Obilazićemo glavne gradove zemalja članica, razgovarati s njihovim građanima i svima im postaviti isto to pitanje na koje su najpre odgovarali građani Portugalije. Posetu Lisabonu omogućila je Delegacija EU u Srbiji, kroz projekat Puls Evrope.

  • 19:30 – 21:30 Filmsko veče.

Na programu je film Osam planina, dobitnik nagrade žirija na festivalu u Kanu 2022. To je priča o zajedništvu i prijateljstvu i svim njihovim izazovima.

Pozivamo vas da nam se pridružite na proslavi Dana Evrope, ove godine u slavu mira i zajedništva. Ukoliko to želite, molimo vas da se registrujete.

Ovogodišnji Dan Evrope obeležavamo zahvaljujući podršci Međunarodnog evropskog pokreta.

9. maj je veliki datum za Evropu. 1950. godine, tj. vrlo brzo nakon strašnog krvoprolića i zločina u svetskom ratu – pokrenuta je inicijativa (Šumanova deklaracija) koja je imala za cilj da se, nakon decenija i vekova sukoba među evropskim narodima, uspostavi takva organizacija koja će kroz saradnju i integraciju evropskih zemalja države, njihovi međusobni sukobi i ratovi to onemogućuju.

Nekadašnje Evropske zajednice, kao i njihova naslednica, Evropska unija, pokazale su da je moguć novi način bliske saradnje među narodima. Između ostalog, stvorena je zajednička valuta (euro), jedinstveno tržište i zajednički prostor za slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala. Danas Evropska unija predstavlja zajednicu mira i ekonomskog prosperiteta u kojoj su osnovne vrednosti kao što su ljudska prava, poštovanje principa ravnopravnosti muškaraca i žena, demokratija, vladavina prava i tolerancija prema političkim, etničkim i drugim manjinama poštovan.

Srbija je proglasila svoj cilj ulaska u Evropsku uniju. Evropski pokret u Srbiji poziva Vladu da se ozbiljno posveti realizaciji ovog cilja i da svoje delovanje u pogledu reformi u zemlji i odnosa sa inostranstvom prilagodi toj strategiji. Pozivamo sve društvene aktere, nevladine organizacije i političke stranke da se ujedine oko ove ideje, koja će obezbediti napredak srpskog društva i privrede i uključivanje Srbije u EU do kraja ove decenije, u uslovima međusobnog poštovanja i ravnopravnost sa ostalim evropskim narodima.

U današnjim uslovima, kada je opšti evropski mir ugrožen, a rat na istoku Evrope – u Ukrajini – ponovo doneo ogromna stradanja i razaranja, Evropski pokret u Srbiji još jednom najoštrije osuđuje rusku agresiju i izražava solidarnost sa stradalni ukrajinski narod, kao i sa svim žrtvama rata, sa željom da mir što pre ponovo zavlada na našem kontinentu.

REGISTRACIJA