Povodom objavljivanja najnovijeg izveštaja organizacije Fridom Haus „Zemlje u tranziciji“, u kome je Srbija prvi put posle 17 godina svrstana u kategoriju „hibridnih režima“ umesto u demokratske države, izražavamo ozbiljnu zabrinutost za stanje demokratskih institucija u Srbiji. Pozivamo Vladu Republike Srbije da ozbiljno shvati ove ocene i uloži napor u pravcu obezbeđivanja uslova za unapređenje demokratije i slobode medija u zemlji, kao i Evropsku uniju i njene članice da adekvatno prepoznaju važnost ovih problema kao ključnih u procesu evropskih integracija.

Podsećamo da je Srbija u toku poslednjih nekoliko godina nazadovala i kada su u pitanju pokazatelji slobode medija poput Indeksa slobode medija Reportera bez granica, gde je zabeležen pad za 39 mesta od 2014. godine. Takođe, izveštaji Evropske komisije o Srbiji u delu koji se odnosi na stanje demokratije i slobodu medija postaju sve oštriji, ukazujući na urušavanje demokratskih institucija i zabrinjavajući manjak napretka u slobodi medija.

Zbog svega navedenog, pozivamo Vladu Republike Srbije da ocene Fridom Hausa i drugih, domaćih, inostranih i međunarodnih relevantnih organizacija, uključujući i Evropsku komisiju, kada su u pitanju stanje demokratije i sloboda medija shvati kao zvono za uzbunu. Apelujemo na to da se umesto pokušaja metodološkog pobijanja, selektivnog prikaza informacija iz pojedinih izveštaja i sada već poslovičnog nipodaštavanja ocena renomiranih međunarodnih organizacija, uključujući i ocene Evropske komisije, koje se u velikoj meri podudaraju i sa ocenama domaćih organizacija civilnog društva, započne ozbiljan društveni dijalog o stanju i budućnosti demokratije u Srbiji.

Organizacije civilnog društva će pažljivo nastaviti da prate zabrinjavajuće trendove u Srbiji i da obaveštavaju javnost kako proces evropskih integracija ne bi postao forma bez suštine i kako bi bio odbranjen njegov kredibilitet. Pozivamo i Evropsku uniju i države članice da ozbiljno uzmu u obzir probleme sa stanjem demokratije i slobodom medija u okviru procesa pregovora o članstvu Srbije o Evropskoj uniji. Bez demokratske transformacije i bez osiguravanja vladavine prava i slobode medija, članstvo u Evropskoj uniji neće biti moguće. Pozivamo EU i njene članice da iskoriste mehanizme koje je najavila nova Metodologija za unapređenje procesa pristupanja država Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, kako bi se obezbedilo poštovanje demokratskih principa i vladavine prava u državama kandidatima.

 

Beograd, maj 2020. godine

Ovo saopštenje zajednički potpisuju tink tenkovi i organizacije civilnog društva:

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP)

Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE)

Centar savremene politike (CSP)

Centar za evropske politike (CEP)

Centar za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC)

Evropski pokret u Srbiji (EPuS)

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)