Akcija prikupljanja knjiga „Ne bacaj, doniraj!“ u organizaciji Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji završena je danas, 29.11.2022. Ova inicijativa predstavlja deo Nedelje Evropskog pokreta i evropskih integracija koja se obeležava od 28.11. do 2.12. različitim manifestacijama. 

Knjige prikupljane tokom novembra donirane su Svratištu za decu u Beogradu, u Krfskoj 7A. Ova akcija predstavlja simboličan doprinos za mlade koji žive u uslovima opšteg siromaštva i riziku od socijalne isključenosti i smatramo je značajnom ne samo kao vid podrške, već i kao vid podizanja svesti i informisanja o realnim problemima sa kojima se suočava nezanemarljiv broj dece i mladih.

Svake subote u novembru članovi Foruma mladih prikupljali su donacije sugrađana u vidu udžbenika, lektira, dečjih i adolescentskih romana. Ishod akcije je više od 400 knjiga za decu i mlade različitih uzrasta koje će im sigurno neizmerno značiti kao doprinos u smanjenju socijalnih razlika i poboljšanju njihovog opšteg položaja. Naša vizija bila je izjednačenje uslova u obrazovanju svih mladih. 

Takođe, jedna od glavnih ideja akcije podrazumevala je i izbegavanje samilosnog pristupa koji preovlađuje u odnosu prema grupama sa smanjenim društvenim prilikama.

Tokom same donacije imali smo priliku da od predstavnice Centra za integraciju mladih, Jelene Mitić Pantić, čujemo šta je najpotrebnije deci i mladima u ovoj instituciji, te vas ovom prilikom pozivamo da donirate odeću, igračke, higijenske proizvode i slatkiše.