“Klimatske promene”, “Kjoto protokol”, “Pariska konferencija”, “efekat staklene bašte”, “globalno zagrevanje”, “crveni meteoalarm”, “Sternov dokument”, “niskokarbonska ekonomija”, “mitigacija”, “adaptacija”, reči su koje često doživljavamo kao obrušavanje globalističkih zastrašivača na svakodnevnicu lokalnog preživljavanja. Na prvi pogled, te reči deluju tuđe i daleko. Ostavljamo ih da žive svoj zaumni globalni život jednog paralelnog sveta.

Istovremeno, na tom mestu u nama, gde bi moglo da živi razumevanje ovih dalekih i tuđih reči, danas žive slike izgorelih šuma, letina i olujnih razvalina. Umesto razumevanja sadašnjosti, u nama danas žive apokaliptične slike budućnosti.

Da li baš tako mora da bude? I šta pojedinac može da učini – da tako ne bude?

Upravo potreba za pronalaženjem ispravnog, a pre svega praktičnog odgovora na ova i slična pitanja pokrenula je ljude iz civilnog sektora Leskovca, Valjeva, Kraljeva, Kruševca, Sremske Mitrovice i Beograda, ljude okupljene oko ideje evropskih integracije Srbije i organizovane u Mrežu Evropskih pokreta u Srbiji (MEPuS) – da zajednički naprave suštinski iskorak u tom pravcu.

MEPuS je uobličio ove ideje u projekat pod nazivom „Zelena agenda na lokalnom nivou“. Njihovu aplikaciju u oblasti ekološkog razvoja, kao i u oblasti ublažavanja i prilagođavanja na klimatske promene, finansijski je podržala Švedska agencija za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA) u sklopu svog Programa „EKOSISTEM“, upravo usmerenog ka reformi u zaštiti životne sredine u društvu i zasnovanog na sprovođenju pravnih tekovina Evropske unije.

Uz podršku Udruženja “Mladi istraživači Srbije” u svojstvu implementatora Programa, EPuS-Leskovac (kao vodeći partner) i EPuS –Valjevo, EPuS-Kraljevo, EPuS-Kruševac, EPuS-Sremska Mitrovica i EPuS-Beograd (kao partneri) u periodu od avgusta do kraja tekuće godine zajednički će raditi na izgradnji kapaciteta civilnog sektora za strateški usmereno i akciono operacionalizovano delovanje u navedenim oblastima.