U subotu 11. marta, povodom obeležavanja Dana žena, održani su Mentorska šetnja i okrugli sto na temu ženskog liderstva u zajednici. Ovog puta šetale smo u Kragujevcu, a šetnju smo organizovale u saradnji sa lokalnim Udruženjem poslovnih žena “Vizija”. 

Nakon šetnje održan je okrugli sto na kom su govorile Gordana Čomić, političarka i feministička aktivistkinja, Biljana Stanojević, predsednica Udruženja poslovnih žena “Vizija” i načelnica za ljudske resurse i zajedničke poslove u GU Grada Kragujevca i Sofija Todorović, direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

Upitana zašto su žene u društvu i dalje u podređenom položaju u odnosu na muškarce, Gordana Čomić smatra da je to zasto što su žene nepoželjne. “Muškarci ne žele da dele moć na način na koji moć upotrebljavaju. Mi dolazimo sa zahtevom da se promeni svaka vrsta moći i nailazimo na veliko nerazumevanje. Idiotu je vreme prošlo, samo mu niko nije kazao, ali će još dugo praviti probleme ženama koje žele da budu liderke jer umeju”-ističe ona. Veruje da su žene nepoželjne jer je naslaga u društvu takva da su muškarci odlučili da su žene nepotrebne. “Mi zživimo uprkos ulogama koje nam pripisuju, a ne zahvaljujući njima”- dodaje Čomić.

Rešenje za poboljšanje položaja žena vidi u izgradnji dijaloga i poručuje: “Ne možete menjati društvo bez dojaloga, osim ako organizujete revoluciju, a toga u Srbiji nikada nije bilo.”

Biljana Stanojević smatra da je jako teško promeniti mišljenje da su žene intelektualno niža vrsta. “Ono što sam ja shvatila tokom radnog staža jeste da žene ne podržavaju žene. Mi ne samo što moramo da se borimo protiv muškaraca nego i protiv žena koje su nam nekada još ljući protivnici”-podseća Stanojević.

Govoreći iz iskustva aktivistkinje i mlade žene, Sofija Todorović navodi: “Kada ste mlada žena koja ima mišljenje to se tretira kao drskost.” Deli svoje iskustvo i upozorava da je je količina napada neverovatna kada se žena istakne ili očitava na teške, osetljive teme. “Ono što je potrebno da bi položaj žena u zajednici bio bolji jeste humano liderstvo i sigurni društveni prostor za žene, smatra Todorovićeva.

Okrugli sto je moderirala Zorana Antonijević, nezavisna istraživačica, stručnjakinja u oblasti politika rodne ravnopravnosti i feministička aktivistkinja.

Mentorske šetnje se organizuju povodom Međunarodnog dana žena širom sveta svake godine i ilustruju posvećenost žena razvoju globalnog liderstva i ukazuju na dostignuća žena širom sveta. Šetnje su deo akcije Globalne ženske liderske mreže i organizacje Vital Voices i inicijativa je do danas okuila više hiljada liderki na svim kontinentima. Ove godine organizuju se preko 172 mentorske šetnje u okviru Vital Voices globalne ženske liderske mreže u 66 država širom sveta.

U Srbiji su prve Mentorske šetnje održane 2008. godine u Beogradu i Nišu. U okviru programa Podeli svoje znanje, Mentorska šetnja je prilika za promovisanje programa koji radi na ekonomskom osnaživanju i profesionalnom usavršavanju žena i razmeni mišljenja o ženskim pravima i ravnopravnosti.

Okrugli sto i Mentorska šetnja predstavljaju deo aktivnosti programa “Podeli svoje znanje”, koji zajednički sprovode Evropski pokret u Srbiji, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Misija OEBS u Srbiji.